Opnieuw landelijke staking in het basisonderwijs, juffen en meesters leggen volgende week werk neer

DEN HAAG - Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week dinsdag opnieuw staken. Het ultimatum dat ze het kabinet hadden gesteld, is verstreken en de eisen zijn niet ingewilligd.
De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', willen, 1,4 miljard euro voor het basisonderwijs. Het geld, 900 miljoen euro voor een salarisverhoging en 500 miljoen voor het verlichten van de werkdruk, is bedoeld om het dreigende lerarentekort af te wenden. Maar minister Arie Slob zegt niet meer te kunnen bieden dan de 720 miljoen die in het regeerakkoord is afgesproken.

Volgende week dinsdag zal er niet zo'n grote landelijke bijeenkomst zijn. Leraren komen in sommige plaatsen wel in kleiner verband bij elkaar. De acties in het basisonderwijs hebben de steun van de vakbonden, de schoolbesturen en de schoolleiders.

60.000 stakende juffen en meesters
Begin oktober hielden de leraren ook een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht. Zo'n 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om massaal hun protest te laten horen.

De Tweede Kamer buigt zich later deze week over de onderwijsbegroting. Er gaan geluiden op om het geld dat Slob uittrekt voor het verlichten van de werkdruk wat eerder beschikbaar te stellen. Nu komt het volle bedrag pas in 2021 vrij en moet het basisonderwijs het komend jaar doen met 10 miljoen.

Als het kabinet het geld wat naar voren haalt, kunnen scholen eerder onderwijsassistenten en conciërges benoemen of de klassen verkleinen. Maar de coalitiepartijen houden die boot voorlopig af.

Meer over dit onderwerp:
stakingen onderwijs basisonderwijs leraren