Video

Vleesfraudeur Willy Selten overvallen in zijn huis in Dessel, daders vluchten met geld en Mercedes

4 april 2018 om 09:08
nl
De uit Oss afkomstige Willy Selten is eind vorige week in zijn huis in het Belgische Dessel overvallen. De bijna 49-jarige vleesfraudeur en zijn vrouw werden hierbij mishandeld, schrijft de Gazet van Antwerpen. Volgens een woordvoerder van de federale gerechtelijke politie in Turnhout maken ze het naar omstandigheden goed.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij bevestigt dat er minstens vier overvallers waren en dat ze zijn gevlucht met 'van alles', waaronder geld en de Mercedes van Selten. De zegsman laat verder weten dat de slachtoffers nog zullen worden gehoord. Overigens is de gestolen wagen bij Eindhoven teruggevonden. De daders komen waarschijnlijk uit ons land.


'Afrekening vleesmilieu'

De daders zouden vrijdagnacht het huis overhoop hebben gehaald en het echtpaar hebben bedreigd met vuurwapens. Het is niet bekend of er geschoten is bij de woningoverval. De Gazet van Antwerpen sluit niet uit dat er sprake was van ‘een afrekening uit het Nederlands vleesmilieu’.

Willy Selten werd precies drie jaar geleden veroordeeld, omdat hij rundvlees verkocht, terwijl het in werkelijkheid om goedkoper paardenvlees ging. De Osse vleeshandelaar kreeg van de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van twee en een half jaar; justitie had het dubbele geëist. Zowel Selten als het Openbaar Ministerie is overigens in beroep gegaan tegen deze straf. In november diende bij het gerechtshof in Den Bosch een eerste (regie)zitting. Toen is besloten de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden voor nader onderzoek en getuigenverhoor.

Verdacht vlees gevoerd aan dieren

Seltens bedrijf is inmiddels failliet gegaan. Vorig jaar werd bekend dat twee miljoen kilo verdacht vlees van deze groothandel is verkocht en daarna gevoerd aan dieren. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) had hiervoor toestemming gegeven, zo meldde het Brabants Dagblad.


Sinds de aanhouding van Selten, in 2013, werd gesteggeld over de vraag wat er met de voorraad moest gebeuren. Volgens curator Jaap van der Meer kon het vlees best verkocht worden voor menselijke consumptie, in Azië bijvoorbeeld. Omdat in het vlees van een paard het verboden geneesmiddel fenylbutazon was gevonden, weigerde de NVWA het vlees echter te verkopen voor menselijke consumptie. Door tijdsverloop was het vlees ook hiervoor ongeschikt geworden.


Deel vernietigd


Na toestemming van de NVWA is het vlees verkocht aan vrieshuizen die het vlees wilden verkopen als voer voor pelsdieren of dierentuinen. Een deel van de voorraad is vernietigd.


Ondertussen is Willy's zoon in een voormalig slachthuis in het Belgische Mol een nieuw vleesverwerkend bedrijf begonnen.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.