Vrouw, die geld van overleden vader in rook liet opgaan, moet bijna 35.000 euro terugbetalen

19 januari 2017 om 15:20
nl
Een vrouw van 54 is door de rechtbank in haar woonplaats Den Bosch veroordeeld voor verduistering van geld uit de erfenis van haar vader. Ze krijgt hiervoor een taakstraf van zestig uur. Ook moet ze haar broer een schadevergoeding betalen van bijna 35.000 euro.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit is de helft van het bedrag dat de vrouw, zo zegt ze, in de kist heeft gelegd waarin haar vader de volgende dag zou worden gecremeerd. Ze had enkele dagen na het overlijden van haar vader, in september 2012, zijn spaargeld van ruim 72.000 euro op een gezamenlijke rekening gestort. Daarna heeft ze het contant opgenomen en in de kist gelegd, volgens haar eigen zeggen.
Broer wist van niksDe broer van de vrouw, die samen met haar de enige erfgenaam was in de nalatenschap van hun overleden vader, werd hier buiten gehouden. Hij wist van niks.
Volgens het Openbaar Ministerie maakte de vrouw zich hiermee schuldig aan diefstal van de ruim 72.000 euro. De rechtbank oordeelt dat zij als erfgenaam gerechtigd was het geld op te nemen en onder zich te houden voor de afwikkeling van de boedel. Ze wordt daarom vrijgesproken van diefstal. Wel wordt de vrouw veroordeeld voor verduistering.
Schadevergoeding wegens mislopen geld  De rechtbank legde niet alleen een taakstraf op. De vrouw moet dus ook een schadevergoeding betalen, omdat haar broer als erfgenaam zijn aandeel in de erfenis is misgelopen.
De rechtbank heeft dezelfde straf opgelegd als de officier van justitie eiste. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er onder meer rekening mee dat de vrouw misbruik maakte van de vertrouwenspositie waarin haar vader haar had geplaatst.
'Gevolg van domheid'De advocaat van de Bossche bepleitte vrijspraak en vroeg maximaal een voorwaardelijke straf. Volgens hem was van diefstal noch verduistering sprake geweest. De raadsman hield vast aan de verklaring van de vrouw dat zij in een bevlieging te werk is gegaan en dat de manier waarop ze heeft gehandeld een 'gevolg was van domheid'.
Ze had de gezamenlijke rekening, die ze uiteindelijk in rook liet opgaan, overigens kort voor het overlijden van haar vader geopend. De zaak werd overigens twee jaar later aanhangig gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.