Wisent moet blijven of toch niet?, voor- én tegenstanders komen met petitie

15 maart 2017 om 15:48
nl
De Vogelwacht Uden gaat donderdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Landerd pleiten voor behoud van de wisent. De belangenclub is een petitie begonnen, die inmiddels door ruim duizend mensen is ondertekend. Ondertussen hebben tegenstanders ook een petitie opgezet en die heeft van ruim vijfhonderd mensen steun gekregen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De Vogelwacht Uden is bang dat Burgemeester en Wethouders van de aangrenzende gemeente Landerd terugkomen van hun besluit om de grote grazer in het natuurgebied De Maashorst te houden.

Natuurliefhebbers blij met wisent
Een kudde wisenten verblijft sinds een jaar in dit gebied. Natuurliefhebbers zijn er blij mee, omdat de tien dieren worden gezien als een verrijking van het landschap. Ook zou met de wisent de natuur zelfs beter onderhouden worden dan met schapen.

[youtube:https://youtu.be/0IMk0CBM2vc]

Andere mensen vinden het gevaarlijk en onverantwoord dat er zo’n gevaarte los mag lopen. “Met de petitie willen we afstand nemen van de in onze ogen verkeerde berichtgeving over het dier. Van mensen die in de buurt wonen en van fietscrossers, die er last van zouden hebben. Dat is ons volgens sterk overtrokken,” vertelt voorzitter Jan-Willem Hermans van de Vogelwacht.

Inspreekrecht voor Vogelwacht

De Vogelwacht en de afdeling Uden van IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie hebben sympathisanten gevraagd naar de vergadering te komen en 'op luide toon' hun mening te geven. De twee organisaties sturen een delegatie. Die zal voor de gelegenheid een T-shirt dragen met hierop een foto van het veelbesproken dier en de tekst ‘Geef de wisent een eerlijke kans’.

Martien van Dooren, een andere vrijwilliger van de Vogelwacht, gaat deze leus tijdens de raadsvergadering toelichten. De inwoner van Zeeland krijgt, mede namens de stichting natuurorganisaties de Maashorst, inspreekrecht. Dan zal ook de petitie worden aangeboden. Behalve Van Dooren mogen mevrouw Van den Brenk (Maashorst Betrokken Ondernemers) en mevrouw Praasterink (Raad van Advies van de Stichting Maashorst) hun zegje doen.

[tweet:https://twitter.com/pascalmarcelis/status/841935012127756288?refsrc=email&s=11]


DS97 tegen wisent
De discussie over de wisent staat niet op de agenda van de gemeenteraad. “Het zou mij verbazen als dit toch gaat gebeuren”, aldus Arie de Kleijn, fractievoorzitter van DS97. Hij is een van de mensen in de Landerdse politiek die tegen het besluit van B en W zijn om de runderen veertien maanden in De Maashorst te laten grazen.  De Kleij vindt ook dat wethouder Ben Maathuis de raad op dit gebied in de steek heeft gelaten.

“Maar inhoudelijk gaan we donderdagavond het behouden van de wisent niet bespreken. We willen wel de toezegging van het college dat de raad aan zet is na een tussentijdse evaluatie van het beheer van de Maashorst in het algemeen en de rol van de wisent in het bijzonder. Die wordt eind april, begin mei verwacht. Daarna zouden wij, maar ook de gemeenteraden van Uden en Bernheze zich er over gaan buigen.”

Wisent blijft omstreden
De Maashorst ligt verspreid over Bernheze, Landerd en Uden. In alle drie de gemeenten blijft de wisent een omstreden dier, ondanks het besluit van de drie colleges en andere betrokken partijen om het beest veertien maanden met rust te laten.

De opstellers van de anti-wisentpetitie willen zich niets aantrekken van dat besluit. Het is niet bekend wie hier achter zit(ten). Zij vinden ook dat de tauros onmiddellijk plaats moet maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.