Video

Weverij De Ploeg opent voor even de deuren: 'Hoor oorverdovende lawaai van weefgetouw nog'

18 maart 2017 om 17:26
nl
Een van de pareltjes van de Nederlandse architectuur opende zaterdag na jaren van leegstand weer de deuren. Het gebouw van de voormalige weverij De Ploeg werd in 1958 ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Lange tijd was het gebouw niet toegankelijk voor het publiek, maar zaterdag konden belangstellenden een kijkje nemen in de monumentale fabriek.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Het gebouw is al zo'n tien jaar niet meer in gebruik als weverij. In 2007 nam De Ploeg afscheid van Bergeijk. Sinds die tijd stond het bedrijf nagenoeg leeg.

'Niet te houden'
Ruim drieduizend belangstellenden namen een kijkje in het gebouw van Rietveld. De meeste bezoekers hebben nog wel herinneringen aan de voormalige weverij. ''Hier in deze ruimte stonden de weefgetouwen. Ik hoor nog het oorverdovend lawaai van die machines'', vertelt een van de bezoekers.

LEES OOK: Monumentale fabriek van De Ploeg in Bergeijk krijgt weer nieuw leven ingeblazen

Een andere belangstellende vult haar aan. ''Vandaag was ik niet te houden om hier weer eens te zijn. 53 jaar geleden kwamen we hier al rondom het gebouw spelen. De laatste jaren zagen we het gebouw alleen maar aftakelen. Gelukkig is er nu een nieuwe eigenaar voor gevonden."

'Was en blijft uniek gebouw'
Begin dit jaar trok tentoonstellingsbouwer Bruns in het markante gebouw. Directeur Jan Burgmans toont fier het monumentale gebouw aan de bezoekers. ''Ik ben het heel trots dat we van een fabriek weer een fabriek hebben kunnen maken en dat daar nu zoveel mensen in geinteresseerd zijn.''

De meeste Bergeijkenaren zijn na een bezoek aan het monumentale gebouw apetrots. ''Geweldig zoals dit behouden blijft voor Bergeijk. Het was een uniek gebouw en dat blijft het de komende tijd ook nog als ik het zo zie.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.