Gemert-Bakel stelt besluit uitbreiding geitenboerderij uit, meer onderzoek nodig

19 april 2017 om 23:45
nl
Een geitenboerderij in Bakel mag voorlopig niet uitbreiden. De gemeente stelt het besluit over de uitbreiding uit, totdat er meer onderzoek is gedaan. De gemeente volgt daarmee het advies van de GGD.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Inwoners van Bakel en Helmond maken zich grote zorgen over de uitbreidingsplannen van een geitenboer. Boer Knoops wil in Bakel, naast zijn bestaande geitenboerderij, ergens anders een megastal voor 2500 geiten bouwen.

Knoops heeft al een geitenhouderij met bijna zevenhonderd geiten in het dorp.

Wachten tot half mei
Het GGD-advies geeft geen duidelijk ja of nee over de gezondheidsrisico's die de uitbreiding met zich mee zou kunnen brengen. De GGD adviseert op de aanvullende informatie uit het Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) onderzoek te wachten. Die resultaten worden halverwege mei verwacht. De gemeente wacht daarop en dat betekent dat boer Knoops voorlopig nog niet kan uitbreiden.

Veel raadsleden die de besloten bijeenkomst in het gemeentehuis van Gemert-Bakel bezochten reageerden opgelucht. "Hopenlijk komt er van uitstel afstel", was een veelgehoorde opmerking. Wethouder Anke van Extel van Gemert-Bakel zegt dat er later dit jaar een besluit wordt genomen. Wat het wordt, daar wil ze niet op vooruitlopen: "Het wordt ja of nee".

'Vier personen Q-koorts gehad'
Buurtbewoners in zowel Bakel als de Helmondse wijk Dierdonk zijn erg ongerust over de uitbreidingsplannen. ''Als de stal er komt, blijf ik hier niet wonen'', vertelt buurtbewoner Corry van den Heuvel. ''Als het niet werkt, zitten wij met de overlast.''

Zij vrezen voor een nieuwe Q-koorts-uitbraak. Iets waar Marianne Verbakel, die in de buurt woont van de huidige stal, nooit meer aan wilde denken. ''Vier personen van ons gezin hebben Q-koorts gehad.''

LEES OOK: Q-koortspatiënten gaan in beroep tegen uitspraak over aansprakelijkheid staat


Zeker 74 doden door Q-koorts
In 2009 was er op deze boerderij in Bakel een uitbraak van Q-koorts. Hoeveel mensen daardoor ziek zijn geworden, is onbekend. 

De uitbraak ontstond twee jaar eerder in Herpen. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden

LEES OOK: 6 jaar oud en al 3 jaar Q-koorts: Emma ligt halve dagen op bed

Boer Knoops wilde woensdag niet reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.