Schietbaan Ossendrecht onveilig, concludeert Onderzoeksraad na fataal schietincident

21 juni 2017 om 15:29
nl
Defensie is niet goed omgegaan met de veiligheid tijdens een oefening bij de Politieacademie van het Korps Commandotroepen in Ossendrecht, waarbij een 35-jarige cursist werd doodgeschoten. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het fatale schietongeval in Ossendrecht.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Volgens de Onderzoeksraad was de instructeur die de oefening moest begeleiden daar niet toe gekwalificeerd. Ook werd hijzelf onvoldoende begeleid door leidinggevenden. Een aantal van de conclusies was al uitgelekt. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet gekeurd schiethuis.

ZIE OOK: Schietincident waarbij commando (35) overleed is 'noodlottig ongeluk'

De oefening vond plaats zonder persoonlijke begeleiding, zonder gekwalificeerde instructeurs en zonder toezicht. Ook was er geen lesmateriaal en geen adequate veiligheidsanalyse.

Zorgen over veiligheidscultuur
In het rapport zegt de Onderzoeksraad zich zorgen te maken 'in hoeverre het ongeval in Ossendrecht kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de gehele defensieorganisatie'.

ZIE OOK: Defensievakbond is woedend over gevaarlijke schietbaan in Ossendrecht

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vindt het van het grootste belang dat alle feiten boven tafel komen. "Alles is er op gericht om alle feiten boven tafel te krijgen, herhaling te voorkomen en ook volledige openheid van zaken te geven aan de nabestaanden’’, stelt Hennis.

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks stelt dat het onderzoeksrapport een ontluisterend beeld van het veiligheidsbewustzijn binnen Defensie toont. "Er is al in 2007 een eigen schiethuis aangevraagd, maar dat is nog altijd niet gerealiseerd. Ik roep de minister daarom op om alle aanbevelingen van de OVV volledig en ruimhartig over te nemen.”

Meerdere kogels troffen cursist
De 35-jarige instructeur in opleiding kwam om het leven toen hij werd getroffen door meerdere kogels op de oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. De OVV beveelt Defensie aan op korte termijn een eigen schiethuis te bouwen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.