Video

Cees Engel moet Fort Oranje verlaten, gemeente Zundert neemt beheer camping over

23 juni 2017 om 21:40 • Aangepast 21 november 2020 om 00:09
nl
De gemeente Zundert heeft per direct het beheer van camping Fort Oranje in Rijsbergen overgenomen. Campingeigenaar Cees Engel is daar vrijdag officieel van op de hoogte gesteld. Cees Engel, zijn vrouw en zijn zoon Jan moeten meteen het campingterrein verlaten. De gemeente houdt er rekening mee dat Cees Engel nog in beroep gaat tegen het besluit.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Corné Verschuren & Twan Spierts

Burgemeester Leny Poppe-de Looff maakte het besluit vrijdagmiddag tijdens een persconferentie bekend. Het terrein is vanaf nu gesloten voor nieuwe bewoners. Mensen die niet zijn ingeschreven op de camping, moeten direct het terrein verlaten. De politie gaat daar streng op toezien. De gemeente Zundert is verantwoordelijk voor de hele operatie, de regie voor de uitvoering is in handen van de Veiligheidsregio. 

Wachten op privacy instellingen...


Bemannen receptie
De gemeente en de Veiligheidsregio zorgen vanaf nu dat de receptie bemand wordt. Op korte termijn wordt onder meer de brandveiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen op het terrein bekeken. De kantine, de campingwinkel en de cafetaria op het terrein worden per direct gesloten. In overleg met de bewoners wordt gekeken of deze voorzieningen op termijn weer open kunnen gaan.

Over de sluiting en afhandeling van de camping heeft de gemeente verschillende scenario's voorbereid. Of de camping ook definitief gaat sluiten is niet duidelijk. De gemeente beheert de camping, maar is geen eigenaar.

Gemeente verantwoordelijk
De gemeente gaat een begin maken met het herhuisvestings- en zorgplan van de bewoners. De zorg voor en het herhuisvesten van de meest kwetsbare bewoners staat voorop in het zorgplan.

De bewoners en de omwonenden zijn vandaag geïnformeerd over het besluit van de gemeente en over de manier waarop de herhuisvesting gaat verlopen. Volgende week is er een informatiebijeenkomst voor de bewoners. 

Criminele woonwijk
Twee weken geleden kondigde burgemeester Leny Poppe-de Looff van de gemeente Zundert aan de camping op 4 augustus te zullen sluiten.

ZIE OOK: Fort Oranje gaat dicht; ‘Criminele woonwijk met erbarmelijke omstandigheden’

Cees Engel, eigenaar van camping Fort Oranje, liet echter donderdag weten de strijdbijl te begraven en de camping per 3 juli definitief te sluiten. Dat heeft hij de campinggasten per brief laten. Op 3 juli moeten alle bewoners voor twaalf uur de camping hebben verlaten. Engel legt de schuld voor de omstandigheden op de camping bij de burgemeester van Zundert.

ZIE OOK: Fort Oranje gaat eerder dicht, ‘Eigenaar Engel is het zat’

Donderdagmiddag liet burgemeester Leny Poppe-De Looff van Zundert al weten dat de bewoners nog maximaal een jaar op het campingterrein mogen blijven. De gemeente Zundert neemt op 3 juli het beheer van de camping over.

ZIE OOK: Bewoners Fort Oranje mogen langer blijven, gemeente neemt beheer camping over

Bewoners hebben daardoor een jaar langer de tijd om een nieuwe woonplaats te regelen. De gemeente begeleidt de bewoners daarbij. Over een jaar zal de camping alsnog sluiten. Tientallen boze campinggasten gingen donderdagmiddag verhaal halen bij de gemeente.

Eerder dit jaar deed een SBS-serie over de camping veel stof opwaaien.

ZIE OOK: ‘Een krottenwijk in Nederland …, zo erg had ik het nooit gezien, tv-serie Fort Oranje slaat aan.

Camping Fort Oranje stond in de jaren tachtig en negentig bekend als een gezellige familiecamping, maar groeide uit tot een, zoals de burgemeester het betitelde als een ciminele woonwijk. Veel mensen hebben nog warme herinneringen aan de tijd dat eht nog een gezellige familiecamping was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.