Man die na 22 jaar werd veroordeeld voor verkrachting, pleegt zelfmoord

26 juni 2017 om 18:51
nl
De 41-jarige André S. uit Schijndel heeft zichzelf vrijdagavond in zijn cel opgehangen, nadat hij was veroordeeld voor het verkrachten van een Bossche vrouw in 1995. Dat heeft zijn advocaat Jori Schadd bevestigd. De man kreeg twee weken terug vier jaar cel.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De man zat gevangen in de gevangenis in Grave. In 1995 heeft hij een 32-jarige vrouw uit Den Bosch verkracht. De zaak kreeg nationale aandacht doordat de man na jaren werd opgespoord door een DNA-match in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut. 

'Aan de grond'
"Hij zat helemaal aan de grond toen hij zijn veroordeling hoorde. S. zag vooral op tegen de lengte van zijn straf", vertelt zijn advocaat Jori Schadd. "De man laat een gezin met vrouw en kinderen achter."

Bovendien was zijn situatie volgens Schadd niet geheel uitzichtloos. Hoger beroep was al aangetekend. "De zaak was absoluut nog niet afgedaan voor mij. We hadden nog kansen", vervolgt Schadd. Hij vindt de veroordeling en de lengte daarvan 'bezwaarlijk'.

De advocaat vernam het overlijdensbericht tot zijn ergernis niet via Justitie, maar hoorde het van een krantenjournalist.

LEES OOK: Gevangene overleden in gevangenis Grave"We doen het maximale om zelfdoding te voorkomen, maar helaas valt dat niet altijd uit te sluiten", is de reactie van de woordvoerder van het ministerie van Veilgheid en Justitie. "Als we vermoeden dat mensen zelfmoord willen plegen, gaan ze in een speciale cel." Gemiddeld vinden er per jaar zo'n vijftien zelfdodingen in een gevangenis plaats.

De gevangenis in Grave moet de dood melden bij de inspectie gezondheidszorg en er komt een intern onderzoek door een andere inrichting.

DNA-sporen
De politie kwam S. op het spoor dankzij DNA-sporen uit een andere zaak. Hij werd in 2010 veroordeeld voor afpersing en een aanranding en schennispleging in 2000. Zijn DNA was daarom opgenomen in de landelijke databank.

LEES OOK: André S. moet vier jaar de cel in voor een verkrachting van 22 jaar geleden

Volgens het NFI was het de oudste zaak die is opgelost dankzij een DNA-match. De rechter heeft bij het opleggen van de straf geen rekening gehouden met het feit dat de verkrachting 22 jaar geleden is gebeurd. Dit heeft niet strafverhogend of -verlagend gewerkt.

André S. heeft overigens altijd ontkend de vrouw te hebben verkracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.