Bavel protesteert massaal tegen megastal: 'Niet vooruit met de geit, maar d'r uit met de geit!'

26 juni 2017 om 21:53 • Aangepast 21 november 2020 om 00:04
nl
Geen megastal met ruim 2600 geiten in Bavel. Met dat doel protesteerden circa vijftig inwoners in het stadhuis van Breda. 'No Goat Bavel' staat op één van de spandoeken. De tienjarige Milou heeft de ruim 1.400 ingezamelde handtekeningen maandagavond overhandigd aan wethouder Paul de Beer.

De gemeente Breda hield maandagavond een commissievergadering. In Bavel zijn plannen om een grote varkensstal om te bouwen tot een geitenstal met ruim 2600 geiten. Het terrein aan de Gilzeweg is krap twee kilometer verwijderd van het dorpscentrum met scholen en winkels.

Q-koorts
De tribunes zaten tijdens de vergadering bomvol. De dorpsraad maakt zich zorgen over de risico's op Q-koorts en longontsteking. Inwoners hadden spandoeken bij met daarop teksten als: 'No Goat Bavel!' of 'Niet vooruit met de geit! Maar d'r uit met de geit.'

Wachten op privacy instellingen...


Ook de 10-jarige Milou Verhoof uit Bavel ziet het plan niet zitten. Ze is te jong om een petitie te mogen tekenen, dus begon ze er zelf een. Deze overhandigde ze maandagavond aan wethouder De Beer. Ze maakt zich zorgen om haar broer Daan, die eerder een bacteriële longontsteking had. Daan is ook wel bekend als de pannenkoekenbakkende Daan.  Dat filmpje ging 'viral'.

Milou hoopt heel erg dat de geitenfokkerij er niet komt. "Zodat wij gewoon gezellig met iedereen buiten kunnen spelen, barbecuën of fietsen. En dat we rond kunnen rijden zonder dat het raam dicht moet."

Wachten op privacy instellingen...


Wethouder De Beer is onder indruk van de handtekeningenactie van Milou. Alleen kan hij nog niets over de uitkomst zeggen. "Natuurlijk neem je je persoonlijke observaties en gevoel mee. Maar uiteindelijk leven we in Nederland in een rechtsstaat en zullen wij een aanvraag ook moeten toetsen aan de regels die we daarvoor hebben vastgesteld. En dat doet het college dus ook."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.