Gerrit Braks overleden, oud-minister van Landbouw werd 84 jaar oud

12 juli 2017 om 19:13 • Aangepast 20 november 2020 om 23:40
nl
Gerrit Braks, oud-minister van Landbouw en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, is woensdag overleden, zo heeft zijn familie laten weten. De CDA-politicus werd 84 jaar oud.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Braks werd in 1933 geboren in een boerengezin in Odiliapeel en overleed in Sint-Michielsgestel.

Hij werkte in Brussel en was nog maar drie jaar Tweede Kamerlid toen hij minister van Landbouw werd in het eerste kabinet-Van Agt. Na een jaar pauze keerde hij op de post terug en kreeg er te maken met kwesties als mestproblematiek, dierenwelzijn en de visfraude.

Coalitiegenoot PvdA vond dat Braks te weinig deed tegen de visfraude en zegde het vertrouwen in de bewindsman op. Daarop trad Braks in 1990 af.

KRO, Eerste Kamer, Eindhoven
Daarna werd hij voorzitter van de KRO, en senator en voorzitter van de Eerste Kamerfractie van het CDA. Braks sloot zijn politieke loopbaan af als voorzitter van de Eerste Kamer. In 2007 en 2008 was hij waarnemend burgemeester van Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...


LEES OOK: 'Gerrit Braks was een politicus met een rechte rug en een groot hart'

Volgens het CDA stond Braks bekend als een vriendelijke, benaderbare en gemoedelijke man. Partijvoorzitter Ruth Peetoom: "Braks was een groot christen-democraat, een boerenzoon die minister en senaatvoorzitter werd. Hij was een politicus met een rechte rug en een groot hart, iemand die stond voor zijn zaak".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.