Zoekgeraakte dossiers gemeente Waalre zijn vernietigd - Omroep Brabant

Zoekgeraakte dossiers gemeente Waalre zijn vernietigd

19 juli 2017 om 11:42
nl
De twaalf vertrouwelijke dossiers van inburgeraars die de gemeente Waalre was kwijtgeraakt, zijn vernietigd. Na onderzoek gaat de gemeente ervan uit dat er geen identiteitsfraude is gepleegd met de stukken.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Eind vorige maand bleek dat de dossiers zoek waren. Onder meer het dossier van de vrouw van Robert Adriaans uit Waalre was kwijt. In dat dossier zat een kopie van haar paspoort, bankafschriften en salarisstroken. Adriaans was bang dat het dossier van zijn vrouw verkocht zou zijn om identiteitsfraude te plegen.

Hij gelooft het verhaal van de gemeente niet. "Tegen mij is verteld dat de dossiers in een prullenbak zijn beland. Dan zijn ze niet vernietigd, iedereen kan ze er dan weer uit pakken."

Niet volgens archiefwet gehandeld
Uit het onderzoek blijkt nu dat de ambtenaar die verantwoordelijk was voor de dossiers ze heeft vernietigd. "Dat deed hij omdat hij van mening was dat de dossiers af waren gesloten", laat een woordvoerder weten. Dat was niet de bedoeling en mag ook niet volgens de Archiefwet.

De gemeente heeft inmiddels maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Wethouder Hanneke Balk liet eerder al weten stevig te balen van de situatie.

'Gemeente probeert straatje schoon te vegen'
Volgens Adriaans was het dossier van zijn vrouw helemaal niet gesloten. "We hebben tot het einde van het dienstverband van de ambtenaar mail-contact met hem gehad. Voor mij is hiermee de kous niet af. De gemeente probeert met deze verklaring haar straatje schoon te vegen, maar daar ga ik niet in mee."

De ambtenaar werkte van 2012 tot 2016 voor de gemeente Waalre. Het was een inhuurkracht. De zaak kwam aan het licht toen zijn opvolger eind vorig jaar in dienst kwam. Die ontdekte dat de ambtenaar zijn inburgeringsdossiers niet goed op orde had.

Gemeente betreurt sitiuatie
De gemeente Waalre heeft alle betrokkenen inmiddels op de hoogte gebracht. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente niet blij is met de situatie. "Wij vinden het uiteraard erg vervelend, dat een aantal mensen in de onzekerheid heeft gezeten over wat er met hun dossiers is gebeurd. Wij betreuren het dan ook als het vertrouwen in de gemeente daardoor is afgenomen."

Adriaans is nog steeds bang dat de vertrouwelijke gegevens uit het dossier van zijn vrouw in verkeerde handen is terecht gekomen. "Er zat ook een kopie in van mijn identiteitsbewijs. Ik heb daar laatst problemen mee gehad. Ik kon me ergens niet registreren omdat mijn document als verloren of gestolen opgegeven staat. Terwijl ik nooit zo'n melding heb gedaan."

De gedupeerde is nog niet klaar met de gemeente. Hij gaat een brief schrijven naar het college en hij vraagt de Autoriteit Persoonsgegevens om een onderzoek naar de gemeente Waalre. "Dat doe ik omdat ze de ICT-structuur niet op orde hebben. De mailwiselingen tussen de ambtenaar en ons zijn ze namelijk kwijt terwijl ze die moeten bewaren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.