Gebied rond plas bij Nyrstar in Budel-dorplein definitief op slot: te onveilig

1 augustus 2017 om 18:27
nl
Het gebied rondom waterplas De Hoort in Budel-Dorplein gaat definitief in september op slot. De eerste werkzaamheden om dit mogelijk te maken beginnen maandag. Dan worden er hekken geplaatst. De directie van zinkfabriek Nyrstar is niet van plan hiervan af te wijken.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze heeft dit besloten in overleg met de gemeente Cranendonck, waar Budel-Dorplein onder valt, en de politie. Het is er volgens haar te onveilig. Onlangs verdronk er een Belg.

Petitie en handtekeningen vergeefs
De Nyrstar-leiding heeft dit dinsdagmorgen toegelicht in een gesprek met mensen die met een petitie en honderden handtekeningen de sluiting hadden willen voorkomen.

De zandafgraving en het gebied eromheen worden gebruikt door zwemmers en wandelaars, die er bijvoorbeeld hun hond uitlaten.

'We willen er gewoon wandelen'
"Wij hebben geen zin om de dupe te worden van één man die – tegen de regels in – ging zwemmen en verdronk. Wij willen gewoon met onze kinderen en honden wandelen rond waterplas De Hoort in Budel", zo verwoordt één van de tegenstanders van het besluit van Nyrstar.

Een andere vrouw, die eveneens ten strijde was getrokken tegen de beslissing, toonde na afloop van het gesprek begrip. Ze houdt zich vast aan het feit dat de plas en/of het gebied er omheen in een later stadium weer opengaat. “Het bedrijf wil eerst dat de rust weerkeert”, zo meldde ze.

'Niet door de beugel'
Een woordvoerster van Nyrstar zegt dat het verdrinkingsgeval niet de enige reden is geweest voor het besluit. “Er doen zich wel meer praktijken en gebeurtenissen voor, die niet door de beugel kunnen. Hieraan willen we een eind maken om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen. Wanneer het wel weer veilig is? Dat hangt van veel voorwaarden af. Er werd bijvoorbeeld gebarbecued en dat willen we niet.”

Zondag demonstratie
Ruim duizend mensen uit Budel en de Belgische grensgemeente Hamont-Achel hadden hun handtekening gezet onder de petitie, die op Facebook was gezet en die was gericht tegen de sluiting. Voor zondag heeft een deel van hen een demonstratie tegen dit plan georganiseerd. Behalve hekken komen er ook verbodsborden en borden met de mededeling ‘gevaarlijk zwemwater’.

Tot nu toe konden wandelaars, al dan niet met hond, tussen zonsopgang en –ondergang het wandelpad langs de zandafgraving op. Zwemmen mocht al niet, maar dat werd toch gedaan.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.