Camera's en stalen platen in strijd tegen plofkraken Oss - Omroep Brabant

Camera's en stalen platen in strijd tegen plofkraken Oss

1 augustus 2017 om 20:37
nl
Vier plofkraken in een paar maanden tijd, in en rond Oss is het raak. Daarom komt de Rabobank met maatregelen. Permanente camerabewaking en stalen platen moeten uitkomst bieden. Een aantal geldautomaten in Oss blijft dicht tot die platen zijn geleverd.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Afgelopen weekend was een Rabobank-filiaal in winkelcentrum de Ruwert nog het mikpunt van plofkrakers. Daar werd een geldautomaat uit de gevel geblazen. De daders gingen ervandoor in een donkere Audi. De politie vermoedt dat het om zware criminelen gaat.

Saillant detail: er waren al stalen platen besteld die de automaat 's nachts af moesten sluiten. Die waren nog niet geleverd, omdat er aanpassingen nodig waren.  Ronald van Hintum: "We werden helaas door de tijd ingehaald."

Beveiligers
"We zijn uiteraard geschrokken door wat er is gebeurd. We doen er alles aan om de risico's tot een minumum te beperken", zei Van Hintum vlak na het meest recente voorval. Er werd zelfs nagedacht over beveiligers.

Dat zit nog steeds in de pijpleiding, maar bij welke automaten dat gaat gebeuren en wanneer is niet bekend. Wel worden er geldautomaten in Oss en omgeving permanent bewaakt met camera's.  

'Alles is op te blazen'
En dan zijn er dus nog de stalen platen, die op sommigen plekken al wél waren opgedoken. Die worden in de nachtelijke uurtjes voor geldautomaten bevestigd, waardoor er dan niet gepind kan worden. Van Hintum: "Kijk, alles is op te blazen. Maar die platen bemoeilijken het wel, waardoor ze ook een preventieve werking hebben."

De stalen platen komen ook bij de geldautomaten in het centrum van Oss. Maar die platen zijn nog niet geleverd, dus zijn de automaten de komende weken dicht. Die les werd geleerd in het recente verleden. De bank hoopt dat ze weer open zijn als de Osse kermis op 17 augustus begint.

Het is vrijwel zeker dat er een geldautomaat terugkomt in winkelcentrum de Ruwert, de locatie van de laatste kraak.

Eerdere plofkraken
Plofkrakers sloegen niet alleen toe bij de Rabobank en ook niet alleen in de stad Oss. Ook de omliggende dorpen Geffen, Vinkel en Heesch kwamen aan de beurt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.