NVWA zwakt uitspraken over niet eten van eieren af: 'Het ging niet over alle eieren'

2 augustus 2017 om 14:22 • Aangepast 20 november 2020 om 23:12
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zwakt de uitspraken van topman Van Zoeren dinsdagavond in Nieuwsuur af. Tegen Omroep Gelderland verklaart een woordvoerder van de NVWA dat Van Zoeren ‘het niet had over alle eieren, maar alleen over eieren met gecommuniceerde codes’, toen hij mensen adviseerde voorlopig geen eieren meer te eten.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Hugo Bens, pluimveehouder in Haps en bestuurslid van de boerenorganisatie ZLTO, noemde de waarschuwing van de tweede man van NVWA dinsdagochtend in het programma Wakker! van Omroep Brabant 'tenenkrommend'.

Wachten op privacy instellingen...

Bens gaf aan de uitspraak van de NVWA niet te begrijpen. In de winkel liggen volgens hem namelijk geen eieren meer van bedrijven die geblokkeerd zijn als gevolg van de eier-affaire. De uitspraken zorgen volgens Bens voor extra ‘imagoschade voor het ei’.  

Tegen Omroep Gelderland zegt de NVWA dat 'eieren die nu geleverd worden aan winkels, geen fipronil bevatten'. Alle eieren die op de lijst met verdachte codes staan, zijn volgens de organisatie dinsdag uit de winkels gehaald. Wel geeft de NVWA aan dat er woensdag waarschijnlijk weer nieuwe codes bijkomen.

Woensdag overleg
Wat de uiteindelijke schade voor kippenboeren zal zijn, is volgens de ZLTO-bestuurder heel moeilijk te zeggen. Het is natuurlijk afhankelijk of een bedrijf geblokkeerd is of niet. Hoe groot de schade voor niet-geblokkeerde bedrijven gaat zijn, is uiteindelijk afhankelijk van het gedrag van de consument.     

Woensdagmiddag zit Bens samen met onder meer andere vertegenwoordigers van de landelijke boerenorganisatie LTO om tafel met de NVWA. Dit overleg stond al gepland, maar de uitspraken van dinsdagavond zullen wat hem betreft ook zeker worden besproken.

Behalve de NVWA, nemen ook het ministerie van Economische Zaken en vertegenwoordigers van bedrijven uit de gehele eierketen, zoals bijvoorbeeld supermarkten, deel aan het overleg over de fipronil-affaire.

LEES OOK: Brabantse kippenboeren 'verbijsterd en geschrokken' door eiercrisis

Voedselwaakhond Foodwatch reageerde woensdag ook op de uitlatingen van de NVW-baas. De organisatie wil dat de NVWA één duidelijk advies geeft. Nu komt de boodschap op de website van de NVWA volgens Foodwatch niet overeen met de uitlatingen van de topman van de organisatie dinsdag in Nieuwsuur.

Op de website wordt nog steeds gezegd dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van eieren waarvan al vaststaat dat ze te veel fipronil bevatten. Dit advies staat volgens Foodwatch recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA dinsdga gaf.

LEES OOK: Controleer je eieren! Tientallen kippenbedrijven geblokkeerd na vondst van gif

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.