Nachtmerrie door drugsdumpingen, man moet opruimkosten van 26.000 euro zelf betalen

22 augustus 2017 om 15:44
nl
“Ik ben er gewoon kapot van, het is een nachtmerrie." Aan het woord een emotionele grondeigenaar uit Nuenen in de rechtbank van Den Bosch. Hij staat tegenover de gemeente Nuenen die vindt dat hij moet betalen voor het opruimen van drugsafval op zijn grond. "Als burger kun je hier totaal niets aan doen."
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De dumping van het drugsafval gebeurde in september vorig jaar. Midden in de nacht stond in een weiland aan het Achterbos een busje in brand. In het busje zaten vaten met drugsafval. 

De troep werd opgeruimd, maar op dat moment begon de ellende voor de Nuenenaar. De rekening van het opruimen, ruim 26.000 euro, mogen hij en zijn familie betalen.

'Erfenis blijkt ramp'
Het weiland aan het Achterbos is een van de lapjes grond die Henk, zijn zus en moeder erfden toen vader in 2014 overleed. “De familie had geluk dat er een nalatenschap was”, zegt advocaat Peter van de Laar in de rechtbank. “Maar die erfenis blijkt nu een ramp te zijn. De gronden kunnen ze niet verkopen. Niemand heeft er belangstelling voor. Ze lopen elke dag het risico dat er weer iets gebeurt.”

Het noodlot sloeg nog een keer toe. In de nacht van 7 op 8 augustus was er weer een dumping op het veld aan het Achterbos. Henk was toen op vakantie, maar ook deze keer wil de gemeente Nuenen dat de familie de opruimkosten voor haar rekening neemt. “Ik kan er niks aan doen, ik ga hartstikke failliet en ik ben radeloos”, citeert Van de Laar zijn cliënt in de rechtszaal.

'Beter moeten beschermen'
De rechter wil dan ook van de jurist van de gemeente weten of het redelijk is om die kosten op een willekeurig iemand te verhalen.  

"Ook al kan je er niks aan doen, de kosten zijn toch voor jezelf”, antwoordt de jurist van de gemeente. “We moeten dit gewoon juridisch benaderen. We kunnen niet anders handelen. Dat neemt niet weg dat wij meeleven.”

Volgens de gemeente Nuenen moesten ze de troep meteen opruimen om ergere verspreiding van chemicaliën te voorkomen. “En het perceel is vrij toegankelijk. Je kan er gewoon oprijden. Er is daar vaker iets gebeurd. Dan kun je je afvragen of je het niet zelf beter moet beschermen.”

Nadenken
Die uitspraak zorgt voor een woedende advocaat. “Moet er dan een muur omheen? Er is prikkeldraad rond het weiland. Meer kan je van een boer toch niet verwachten?”

Aan het eind van de zitting geeft de rechter aan goed na te denken over de zaak. Zijn uitspraak kan namelijk grote gevolgen hebben voor soortgelijke zaken. De uitspraak volgt op 3 oktober.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.