Kort geding rond beheer camping Fort Oranje: 'Gemeente gaat te ver'

31 augustus 2017 om 16:00 • Aangepast 20 november 2020 om 22:30
nl
Eigenaar Cees Engel van camping Fort Oranje staat donderdagmiddag voor de rechter in Breda. In een kort geding tegen de gemeente Zundert eist hij dat het beheer van de camping weggehaald wordt bij de gemeente. Ook wil hij voorkomen dat er nog meer stacaravans worden verwijderd.

De gemeente Zundert nam eind juni het beheer van de camping over, nadat Engel de sluiting had aangekondigd. Zundert wil de camping saneren omdat er veel criminaliteit is, veel van de bewoners in een erbarmelijke situatie leven en de honderden caravans in slechte staat zijn.

Vertrouwen
"Ik zie de zaak vol vertrouwen tegemoet", vertelt Cees Engel voorafgaand aan de zitting. "De gemeente vernietigt de caravans zomaar, terwijl die van mij zijn." Hij hoopt dat het beheer bij iemand anders komt te liggen dan de gemeente. Een nieuwe beheerder moet het voor de bewoners beter maken. "Nu is de situatie alleen maar verslechterd."

Volgens zijn advocaat Jens Maliepaard schendt de gemeente Zundert het eigendomsrecht door caravans op Fort Oranje af te nemen of te slopen. "Ik verwacht niet dat de rechter besluit het beheer weg te halen, maar ik wil met deze zaak wel een duidelijk punt maken. Je kan die caravans niet zomaar weghalen. Dat gaat gewoon tegen de wet in. De gemeente gaat te ver en moet het beleid aanpassen."

Afpakken
Bovendien denkt Engel dat de kosten bewust zo hoog worden gemaakt door de gemeente, zodat de camping van hem kan worden afgepakt.

De gemeente geeft aan geen keus te hebben gehad. "De stacaravans moeten worden verwijderd om te voorkomen dat er stiekem arbeidsmigranten intrekken. Dat is afgelopen zomer vaak gebeurd", vertelde gemeente-advocaat Bart Roozendaal.

Oranjetompouzen
De campingeigenaar kreeg steun van tientallen bewoners van de camping. Als ludieke actie werden voorafgaand aan de zitting oranjetompouzen uitgedeeld.

Cees Engel zelf heeft een oranje t-shirt aangetrokken met de tekst 'Dat zeg ik HUP!'.

Op 31 juli is een begin gemaakt met de ontruiming van de probleemcamping. Het eerste veld werd toen leeggemaakt. De gemeente Zundert wil op 6 december het laatste van in totaal elf velden ontruimen.

Toekomst
Over de verre toekomst van Fort Oranje is nog veel onduidelijk. De rechter vroeg hier herhaaldelijk naar. De gemeente zegt dat hier nog een besluit over moet worden genomen.

De uitspraak is uiterlijk op donderdag 14 september.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.