Bisdom ziet geen reden voor ontslag omstreden pastoor Reusel, actiegroep laat het er niet bij zitten - Omroep Brabant
Video

Bisdom ziet geen reden voor ontslag omstreden pastoor Reusel, actiegroep laat het er niet bij zitten

1 september 2017 om 15:15
nl
Pastoor Karel van Roosmalen mag gewoon aanblijven in Reusel. Inwoners van het dorp eisten dat de pastoor ontslagen zou worden bij het bisdom van Den Bosch, maar de bisschop ziet hier geen reden toe.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De pastoor ligt onder vuur in Reusel. Hij zou mensen buitensluiten en de kerk uitjagen. In mei was er zelfs een protesttocht waar 380 mensen aan meededen. Een van de aanwezigen gaf aan dat ze 'in staat was om al zijn botten te breken'.

'Mariabeeldje gestolen'
Voor velen was het de druppel toen Van Roosmalen een Mariabeeldje uit de kapel zonder toestemming meenam. Dit deed hij omdat het kapel zou verdwijnen. Het hoorde bij verzorgingshuis De Lindenhoff in Lage Mierden dat de deuren ging sluiten.

ZIE OOK: Noodkreet aan Paus: 'Kunt u misschien een minuutje naar de situatie in Reusel kijken?'

Maar er waren meer incidenten. Zo zou hij 35 vrijwilligers en vele koren uit de kerk hebben gejaagd. Ook mochten nabestaanden geen muziek naar keuze draaien tijdens een uitvaartdienst. Een ernstig zieke mocht niet bediend worden door een andere pastoor. 

Parochianen laten hun kinderen ergens anders dopen en verplaatsen communies naar andere kerken in de buurt.

'Ook voorstanders'
De bisschop laat weten dat hij op de hoogte is van de zorgen van een deel van de Reuselse bevolking. Het bisdom kent de pastoor als een uitgesproken man die voor- en tegenstanders kent. Zo zouden andere parochianen zich wel positief over de pastoor hebben uitgelaten.

‘Zij waarderen zijn grote inzet voor hen persoonlijk en de geloofsgemeenschap’, laat het bisdom in een verklaring weten. ‘Alles afwegende acht de bisschop een ontslag van de pastoor niet aan de orde.' Het bisdom geeft aan wel een bemiddelende rol te willen spelen tussen de partijen.

Actiegroep teleurgesteld
Frank Rovers heeft een actiegroep opgericht om de pastoor weg te krijgen. Hij organiseerde onder meer de protesttocht en verzamelde handtekeningen. Hij is teleurgesteld in het besluit van de bisschop.

Volgens Rovers durft het bisdom de pastoor niet te ontslaan, omdat er dan meer stille tochten komen in parochies waar gelovigen problemen hebben met de pastoor. Reusel zou worden geslachtofferd om verdere problemen in het bisdom te voorkomen.

De actiegroep is niet van plan het er bij te laten zitten. “Dit is pas het begin en we houden niet op tot de pastoor weg is”, zegt Rovers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.