Limburgse gedeputeerde 'totaal verbijsterd': Brabant dacht in april al over korting op orkest

11 september 2017 om 15:20 • Aangepast 20 november 2020 om 22:12
nl
De provincie Limburg wil snel met Brabant om de tafel om te praten over de toekomst van de Philharmonie Zuidnederland. In die gespreken staat volgens de Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans één ding voorop. De korting van een half miljoen die Brabant op de subsidie van de Philharmonie doorvoert, mag geen gevolgen hebben voor de Limburgse actviteiten van het orkest.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Het Limburgs provinciebestuur was in juni al boos. De Brabantse gedeputeerde Swinkels maakte toen zijn besluit bekend om de jaarljkse subsidie voor de Philharmonie van twee miljoen naar anderhalf miljoen te verlagen.

'Totaal verbijsterd'
De Brabantse korting op de subsidie van de Philharmonie leidt nu tot verder wantrouwen tussen de Limburgse en Brabantse bestuurders. Koopmans is spinnijdig omdat Swinkels vrijdag vertelde dat hij in april al contact heeft gezocht met het ministerie van OC&W om te peilen hoe daar gedacht werd over een korting op de Brabantse subsidie.

"Ik ben daar totaal verbijsterd over", zegt Koopmans nu. "Ik dacht dat we samen bezig waren om een goede toekomst voor de Philharmonie op te bouwen." Koopmans snapt niet dat Swinkels hem niet eerder bij zijn overwegingen heeft betrokken.

Geen bezuiniging
Voor Swinkels is de korting op de Philharmonie geen bezuiniging voor de provincie Brabant. Hij wil het gekorte half miljoen gaan gebruiken voor 'symfonische vernieuwing'. Hoe hij dat geld gaat verdelen, moet hij nog op papier zetten. 

Koopmans vindt het prima dat Brabant in symfonische vernieuwing investeert, maar snapt niet waarom Brabant dat geld bij de Philharmonie weghaalt. Limburg investeerde eerder vier ton in een speciale leerstoel voor symfonische muziek aan de Universiteit van Maastricht. "Dat geld hebben we toen ook niet bij het orkest weggehaald."

Wachten op privacy instellingen...


Provinciaal geld voor orkest bijzonder
De Philharmonie Zuidnederland ontstond door een door het rijk afgedwongen fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Sinds die fusie subsidiëren de twee provincies het orkest: Limburg met 1,75 miljoen euro per jaar en Brabant nu dus met anderhalf miljoen euro per jaar. Er zijn geen andere provincies die structureel bijdragen aan het voortbestaan van orkesten. Wel steunen de grote steden in de Randstad 'hun' orkesten met miljoenenbedragen. De Philharmonie krijgt per jaar zeven miljoen euro van het rijk en ruim drie miljoen van beide provincies samen.

Ministerie beraadt zich nog
In Provinciale Staten heeft Swinkels voldoende steun voor zijn maatregel. Het orkest heeft wel nog formeel bezwaar aan getekend. Een onafhankelijke commissie kijkt daar in oktober naar. Het ministerie van OC&W wil nog niet reageren. "We beraden ons op de situatie."

De Philharmonie heeft afspraken met het rijk én de twee provincies. Directeur Stephan Rossu voelt zich gebonden door die afspraken. De Brabantse korting kan volgens hem dus alleen leiden tot bezuinigingen op de Brabantse activiteiten van het orkest.

Als voorbeelden noemt hij het stoppen van de samenwerking met November Music en het Internationaal Vocalisten Concours, een ingrijpende vermindering van het aantal educatieve activiteiten en minder samenwerking met Brabahtse harmonie- en fanfareorkesten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.