Zaak Otto in beveiligde zittingzaal: advocaat hekelt 'container stront'

13 september 2017 om 10:44 • Aangepast 20 november 2020 om 22:08
nl
De rechtbank Breda houdt woensdag weer een tussentijdse zitting over Klaas Otto. Eigenlijk moest het proces al beginnen maar de zaak is uitgesteld, omdat Otto nog een gigantische hoeveelheid telefoontaps wil afluisteren.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De zaak rond Otto en zijn rechterhand Janus de V. uit Bergen op Zoom is normaal altijd in Breda maar werd verplaatst. De minister van Veiligheid en Justitie zag mogelijke risico's en besliste op 14 augustus dat de zitting in de extra beveiligde zaal in Rotterdam moest worden gehouden.

Mogelijke aanslag?
Een paar weken geleden werd een man opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij een officier van justitie wat wilde aandoen. Het beoogde 'doelwit' Greetje Bos zit woensdag gewoon in de zaal, samen met haar OM-collega Ingeborg van Dorst.

Er is meer landelijke media bij het proces op deze woendag dan anders tijdens de tussentijdse zittingen. Vermoedelijk is dat vanwege de vele publiciteit van de laatste weken.
[tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/907875274410352640]
Lege stoel in beklaagdenbankje
Otto (49) is zelf niet bij de zitting. Hij is er tot nu toe altijd bij geweest. Waarom hij in de cel in Vught is gebleven, is onbekend. Otto zit al vast sinds juli 2016. De rechtbank vindt de risico's te groot dat hij getuigen beinvloedt.

Zijn vermeende rechterhand Janus de V. uit Bergen op Zoom zit wel in het beklaagdenbankje. Hij is onlangs vrijgelaten uit zijn voorarrest.

Boze advocaat
Advocaat Louis de Leon begon de zitting meteen met een klacht richting de officieren van justitie. "De verdediging is er redelijk klaar mee dat het OM er een potje van maakt". Hij wees op de grote hoeveelheid van 1300 telefoontaps die Otto en de verdediging momenteel afluisteren. "We geven gas maar we worden aan alle kanten gefrustreerd".
[tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/907894490802913280]
Kritiek op OM
"Er zijn vele ontlastende gesprekken bij ons terechtgekomen. Het OM selecteert eenzijdig. Er is ontlastende informatie, maar die ontbreekt." Advocaat De Leon vroeg vervolgens alle tapgesprekken op in deze zaak. "Nu is het een halfbakken dossier".

De Leon is ook boos over de overplaatsing van Otto van Middelburg naar Vught, waar hij nu in een strenger regime zit. "Hij is de zwaarst bewaakte gevangene van Nederland!" Volgens hem kunnen zijn vrouw en kinderen niet eens bij hem op bezoek.

'Container stront'
De advocaat haalde ook uit naar sommige media die hem in verband brengen met van alles waar hij niet van beschuldigd wordt. "Een container met stront krijgt hij over zich heen. Het wordt moeilijk om een eerlijk proces te hebben. Ik heb er tabak van." Zijn collega-advocaat Robert van 't Land haalde ook fors uit: 'Hij moet bloeden, aan de hoogste boom, zo lijkt het."

Klaas Otto wordt verdacht van witwassen, afpersing, brandstichting, bedreiging en zware mishandeling. Zicht op een inhoudelijk proces is er nog niet. De kans wordt groter dat het begin 2018 gaat gebeuren. Omdat Otto inmiddels veertien maanden in voorarrest zit, vraagt zijn advocaat steeds om vrijlating.

Zaak uitgesteld
Het OM stelde juist dat de verdediging voor vertraging zorgt en dat er binnen politie en OM alles wordt gedaan om de zaak tot een goed einde te brengen. De officieren verzetten zich ook tegen vrijlating.  

De rechtbank vindt dat er nog steeds voldoende bezwaren zijn om Otto vast te houden.
Hij blijft ook in het zwaardere regime.

De eerstvolgende (regie)zitting is op 6 november in de bunker in Amsterdam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.