Video

'Geradicaliseerde' man vrijgepleit van terreurdreiging bij concert Guus Meeuwis

10 oktober 2017 om 13:11
nl
De man die in juni werd aangehouden rondom een concert van Guus Meeuwis in Eindhoven, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie komt na grondig onderzoek tot de conclusie dat er geen wettig en overtuigend bewijs is, zo laat het weten. De nu 30-jarige Amsterdammer zou betrokken zijn geweest bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man veroorzaakte veel onrust, omdat hij aan het filmen was bij de ingang van het Philips Stadion in Eindhoven. Hier vond het 'Groots met een zachte g'-concert plaats.

Zekere voor onzekere
De man had geen kaartje voor het muziekfeest en evenmin een op het oog logische verklaring voor zijn opvallende gedrag. Hij zei dat hij uit Amsterdam kwam en door problemen in het openbaar vervoer in Eindhoven verzeild was geraakt. Hij was aan het filmen geslagen om zijn vrienden via Facebook deelgenoot te maken van het feestgedruis in het centrum van de stad. Agenten verzochten hem terug te keren naar de hoofdstad. Ze vertrouwden de zaak niet toen de man in de binnenstad werd gezien. Hij werd opgepakt, omdat de politie aanwijzingen had dat hij geradicaliseerd zou zijn.

De politie nam vervolgens urenlang het zekere voor het onzekere. De directe omgeving werd lange tijd afgezet. Ook werd een aantal politiehelikopters ingezet. 

Huis en telefoonverkeer onderzocht
De man werd na enige dagen vrijgelaten. Justitie verdacht hem tot deze week van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Tijdens het onderzoek werden getuigen gehoord en is zijn huis doorzocht. Hierbij werden geen bewijzen gevonden voor de beschuldiging.

Uit het doorlichten van zijn telefoongegevens bleek verder dat hij geen contacten had met geradicaliseerde personen. Tegenover de politie bleef de Amsterdammer erbij een asielzoeker te zijn, die alleen maar de mensenmassa rondom Meeuwis’ concert in beeld wilde brengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.