Regeerakkoord: 200 miljoen voor warme sanering varkenssector

10 oktober 2017 om 14:58 • Aangepast 20 november 2020 om 21:25
nl
Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en Christen Unie trekt in 2018 en 2019 honderd miljoen euro uit voor een warme sanering van varkenssector. Daarbij krijgt Brabant voorrang. Dat staat in het regeerakkoord dat dinsdag is gepresenteerd. Vorige week maakte de provincie Brabant bekend de komende drie jaar 75 miljoen euro uit te trekken voor boeren die in de problemen komen door milieumaatregelen.
Profielfoto van Jan de Vries/Maarten Bakker
Geschreven door
Jan de Vries/Maarten Bakker

Warme sanering betekent dat boeren een vergoeding krijgen als ze met hun bedrijf stoppen. Met name het CDA heeft daar het afgelopen jaar sterk op aangedrongen. CDA Kamerlid Jacco Geurts zei vorig jaar nog dat de situatie in de varkenssector dramatisch was. Zijn achterban riep steeds harder om overheidsmaatregelen. Hij zei toen ook dat het moment voor het saneren van de varkenssector steeds dichterbij kwam.

Lichtpuntje
GroenLinks Kamerlid Rik Grashoff noemt de 200 miljoen euro voor de sanering van de varkenshouderij in Brabant “een lichtpuntje” in het regeerakkoord. Het geld moet wel echt leiden tot een vermindering van het aantal varkens. Het mag niet zo zijn dan de boeren elders in Nederland nieuwe varkensstallen beginnen", zegt Grashoff.

Wachten op privacy instellingen...


De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is zeer content dat het nieuwe Kabinet in 2018 en 2019 in totaal 200 miljoen euro wil uittrekken voor een warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden, zoals Zuid-Oost Brabant. ‘De voornemens van het nieuwe kabinet sluiten helemaal aan bij de doelstellingen van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij om bedrijven zonder toekomstperspectief in overbelaste gebieden te matchen aan toekomstgerichte bedrijven’, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

LEES OOK: Boeren krijgen 75 miljoen euro om aan strengere Brabantse milieu-eisen te voldoen

Bedrijfsovernamefonds jonge boeren
In het regeerakkoord staat dat de landelijke overheid met de provincies, met name Noord-Brabant, zal gaan overleggen hoe de warme sanering van de varkenshouderij kan worden aangepakt. Er komt ook een bedrijfsovernamefonds waaruit jonge boeren worden ondersteund om de overname van het gezinsbedrijf en investeringen in vernieuwingen te kunnen betalen. Volgend jaar wordt daar 25 miljoen euro voor uitgetrokken, in 2019 nog eens 50 miljoen euro.

LEES OOK: Miljoenennota: Brabant moet nog even geduld hebben


Ondermijnende criminaliteit
Een ander belangrijk punt voor Brabant is dat er 100 miljoen euro wordt uitgetrokken om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Tijdens het “Debat van het Zuiden”, aan de aanloop naar de verkiezingen, zeiden alle partijleiders dat Brabant extra geld zou moeten krijgen voor de aanpak van de wietcriminaliteit en de daaruit voorvloeiende pogingen van de onderwereld om in de bovenwereld door te dringen, de zogenoemde ondermijning. Toen wilden de politieke leiders daar geen bedrag aan koppelen. In het regeerakkoord wordt nu 100 miljoen euro genoemd maar dat is voor het hele land. Wel wordt de Taskforce Brabant Zeeland als voorbeeld genoemd hoe door intensieve samenwerking tussen verschillende instanties de criminaliteit moet worden aangepakt.


Andere “Brabantse” punten in het regeerakkoord zijn:

  • Het kabinet gaan samen met gemeenten in Zuidoost-Brabant de plannen voor de ontwikkeling van mainport uitwerken. Daar is nog geen bedrag aan gekoppeld.
  • Er komen meer sprinters op de spoorlijn Breda-Dordrecht.
  • Er komt een plan voor het opkrikken van de IJzeren Rijn, de spoorlijn tussen Antwerpen en Weert die door Budel gaat. Die wordt dan ook voor personenvervoer.
  • Het kabinet wil serieus werk maken van de verbreding van snelwegen waaronder de A58.
  • Er komt meer geld voor vernieuwing op cultuurgebied. Breda en Eindhoven worden in het regeerakkoord genoemd als steden die een aanjagende functie kunnen hebben.
  • Er komt een verbod op motorbendes. Deze bendes ontwrichten volgens het kabinet de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur.
  • Er wordt negen miljoen euro vrijgemaakt voor Q-koortspatiënten. Het geld is voor ondersteunen, begeleiden en adviseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.