Video

Klokkenluider over mestfraude: ‘Ze denken alleen aan geld’

11 november 2017 om 17:52 • Aangepast 20 november 2020 om 20:40
nl
Illegale brandstof, valse papieren en te zwaar beladen vrachtwagens. Een oud-chauffeur van mestvervoerder Daas BV uit Wintelre maakte de sjoemelpraktijken van dichtbij mee. “Het ging van kwaad tot erger.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De chauffeur doet zijn verhaal anoniem, uit angst voor wraakacties. “Een collega van me is al eens bij zijn strot gegrepen.” Omroep Brabant spreekt met hem op een afgelegen locatie. Al eerder deed hij zijn verhaal.

NRC kwam zaterdag met een groot onderzoek. Daaruit blijkt dat in Oost-Brabant en Noord-Limburg op enorme schaal gefraudeerd wordt met de verwerking van mest. Daarom vertelt hij zijn verhaal opnieuw. “Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe het precies ging.”

LEES OOK: ‘Omvang mestfraude is enorm, controle faalt’

Vrachtwagens werden volgens de chauffeur regelmatig zwaar overbeladen, om op die manier minder ritten te hoeven maken. Dat bespaarde de sector veel geld. “Het kwam voor dat ik met elfduizend kilo meer mest reed, dan was toegestaan.”

Hij hield zijn stuur dan maar extra goed vast. “Ik zette me schrap voor iedere bocht. Je bent te zwaar dus je hebt een lange remweg. Als het fout gaat, dan gaat het goed fout.” Als hij betrapt werd, kon hij hoge boetes krijgen. Dit gebeurde nooit.

Valse papieren
In opdracht van zijn baas deed hij nog meer foute dingen. Zo tankte hij regelmatige rode diesel. Deze brandstof mag alleen door scheepvaartbedrijven gebruikt worden. Voor vrachtwagens is het illegaal. Ook zag hij hoe collega’s valse chauffeurspassen bij zich hadden.

Hij wist het en toch ging hij door. Wel ging hij op zoek naar een andere baan, maar dit duurde even. “Je moet toch eten en je rekeningen betalen, dus ga je maar door. Ook al weet je dat het rammelt van alle kanten.”

Voor de overheid heeft hij een duidelijk advies. “De overheid moet meer handhaven. Je moet structureel controleren op wisselende plekken. Anders blijft het doorgaan.”

LEES OOK: Frauderende mestbedrijven: minister Schouten furieus, 'Snel tekst en uitleg'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.