Nagellakheld Tijn Kolsteren benoemd tot ere-Brabander

15 november 2017 om 13:26
nl
Tijn Kolsteren uit Hapert wordt benoemd tot ere-Brabander. De jonge nagellakheld, die inmiddels is overleden, wordt binnenkort postuum geëerd door de commissaris van de Koning, Wim van de Donk, tijdens een diner in Kasteel Helmond, waar ook de Brabander van het Jaar 2017 bekend wordt gemaakt.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Tijn haalde met nagels lakken heel veel geld op voor het goede doel, terwijl hij zelf ernstig ziek was. Tijdens de zoektocht naar de Brabander van het Jaar kreeg Omroep Brabant veel brieven en mails over deze kleine held. Helaas overleed hij eerder dit jaar op 6-jarige leeftijd aan hersenstamkanker. Voor zijn inzet voor anderen wordt Tijn, vertegenwoordigd door zijn ouders, benoemd tot ere-Brabander.

De vader van Tijn, Gerrit Kolsteren, is geraakt en vindt het prachtig dat zijn zoon op deze manier wordt geëerd. "Dit is heel bijzonder. Je wordt er zo weer aan herinnerd hoe groot de actie van Tijn was. Het laat zien dat hij heel veel mensen bereikt heeft. Iedereen kent zijn naam nog, dat is heel mooi."

Ontroerend
Tijn ontroerde het hele land toen hij in december bij het Glazen Huis in Breda het verhaal over zijn ziekte vertelde en vroeg of hij nagels mocht lakken om geld op te halen voor andere zieke kinderen. Niet veel later liep heel Nederland met gekleurde nagels rond. Tijn haalde zo 2,5 miljoen euro op.

Vader Gerrit daarover: "Toen we daar voor het Glazen Huis stonden, hoopten we natuurlijk wel dat zijn actie aan zou slaan. Maar tussen aanslaan en wat er allemaal gebeurd is, daar zit veel tussen."

"Ik vond het vooral fijn voor hem dat mensen hem niet alleen meer aanspraken op zijn ziekte", gaat vader Gerrit verder. "Ze zeiden nu ineens: fantastisch wat je doet, wat een geweldig resultaat. Ik merkte dat dat heel fijn voor hem was." 
 
Na het Glazen Huis ging Tijn verder. Met de actie 'Lak door Tijn' werd nog eens 1,2 miljoen euro ingezameld. Een dag na die bekendmaking van het eindbedrag overleed Tijn.

Benoeming
Tijn zal tot ere-Brabander worden benoemd door de commissaris van de Koning tijdens een diner in Kasteel Helmond, waar die avond ook de Brabander van het Jaar 2017 bekend wordt gemaakt.

Dit programma wordt bij Omroep Brabant uitzonden op Eerste Kerstdag en wordt op Tweede Kerstdag herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.