Video

Boeren onder vergrootglas bij aanvraag subsidie na mestfraude: 'Geen criminelen subsidiëren'

14 november 2017 om 18:36
nl
Boeren die subsidie aanvragen bij de provincie, zullen onder een vergrootglas komen te liggen. Ze moeten rekenen met een strenge controle voordat er geld wordt overgemaakt. Aanleiding is de grootschalige mestfraude die vorige week aan het licht kwam. Dat heeft gedeputeerde Anne-Marie Spierings dinsdag aan Omroep Brabant laten weten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het NRC onthulde vorige week dat twee op de drie boeren en mestbedrijven zijn beboet of veroordeeld wegens fraude of daarvan worden verdacht. Het artikel verscheen vorige week zaterdag in de krant. Een dag eerder nog stemde Provinciale Staten in met de begroting voor 2018, inclusief 75 miljoen euro subsidie voor veehouders die willen stoppen of duurzamer willen werken.

LEES OOK: Omvang mestfraude is enorm, controle faalt

Juist deze sector ligt nu door de ontdekte fraude onder vuur. Het Openbaar Ministerie onderzoekt niet alleen tien tot twintig criminele bendes in de mest. Er lopen ook nog 130 strafrechtelijke onderzoeken naar overtredingen van de meststoffenwet. Reden voor de provincie om streng toe te gaan zien op het verlenen van subsidies.

Bibob
Spierings (Argrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur) is duidelijk: “We gaan geen criminele organisaties subsidiëren. Daarom richten we de regels zo in dat het geld alleen bij goede boeren terechtkomt. Honderd procent garanderen kan ik dat niet, maar de controles zullen streng zijn. Voordat we iets uitkeren, gaan we eerst de lijsten van de NVWA en het OM controleren. We zullen ook onderzoek volgens de Wet Bibob niet schuwen om de integriteit van bedrijven te achterhalen.”

Mestwetgeving
De gedeputeerde is geschrokken van het structurele en doelbewuste karakter van de mestfraude. “Dit heeft zware gevolgen voor het grondwater, de planten en dieren.” Voor een oplossing wijst Spierings vooral naar het Rijk en de sector zelf. “De mestwetgeving is door het Rijk opgesteld. Die moet controleren en handhaven. En je zult de fraudeurs moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”

Hogere boetes
Spierings vindt het goed dat de sector enige tijd wordt geboden om de problemen op te lossen. “Maar over vier weken moeten we wel serieus kijken of dat een plan van slagen is.” Het is volgens haar in ieder geval duidelijk dat de huidige manier van controleren en boetes uitdelen onvoldoende leidt tot goed gedrag. “ Wij bepleiten dat justitie dit gaat vervolgen als een economisch delict. Dan komen hogere boetes in beeld.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.