Brabantse kerken open voor iedereen tijdens allereerste Open Kerkdag

26 november 2017 om 18:29
nl
Waar je ook komt in Brabant, ergens in de verte is er altijd een kerktoren te zien. Ze zijn niet alleen bepalend voor het ons landschap, maar ook voor de Brabantse cultuur. Om dit nog eens extra te benadrukken, openden honderden kerken vandaag hun deuren tijdens de allereerste Open Kerkendag.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

In de Moer werden de deuren van de Sint-Joachimkerk symbolisch geopend door commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Hij kreeg hulp van de bisschoppen van Breda en Den Bosch.

Grote betekenis
"Kerken hebben voor veel mensen een hele belangrijke en grote betekenis", vertelt Van de Donk. "We zijn erin gedoopt. Sommige van ons hebben er hun communie gedaan of zijn er in getrouwd. Het leven eindigt er voor veel mensen ook."

Steeds meer Brabantse kerken komen leeg te staan. In de komende jaren moeten ruim 200 kerken een nieuwe functie krijgen. Kerken kunnen bijvoorbeeld worden omgebouwd tot een guesthouse of tot discotheek.

ZIE OOK: Gezocht: nieuw leven voor 200 leegstaande kerken

Niet plezierig
Volgens pastoor Peter Luijckx zijn deze transformaties voor veel gelovigen wel wennen. "Het is moeilijk. In onze ogen blijft de kerk toch het godshuis en de plek waar je het geloof viert. Ik denk niet dat het plezierig wordt gevonden als er een supermarkt in wordt gevestigd, of een discotheek"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.