Giftige stof GenX is door Helmonds bedrijf in rioolwater geloosd

28 november 2017 om 06:34
nl
De giftige stof GenX die in het rioolwater bij Aarle-Rixtel is gevonden, is afkomstig van het Helmondse bedrijf Custom Powders. Dat zegt Waterschap Aa en Maas. Het bedrijf verwerkt onder meer poeders voor de voedingsmiddelenindustrie. GenX is bij hoge concentraties mogelijk kankerverwekkend. Het waterschap gaat uit van een ongeluk.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

In het water van de rioolwaterzuivering van Eindhoven werd onlangs 130 nanogram GenX per liter water aangetroffen. Wie hiervoor verantwoordelijk is, blijft nog onduidelijk.

'Onder veiligheidsnormen'
In Aarle-Rixtel is 22 nanogram per liter gevonden. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen was er in beide gevallen geen gevaar voor de volksgezondheid. "De concentraties vallen onder de veiligheidsnormen voor drinkwater", liet ze maandag aan de Tweede Kamer weten.

LEES OOK: Minister: lozingen GenX niet schadelijk voor de gezondheid

De minister zei toen ook dat een bedrijf zich had gemeld voor de lozing in Aarle-Rixtel. Volgens het waterschap gaat het dus om Custom Powders. Er wordt onderzocht of het bedrijf een vergunning heeft voor de stof GenX. De resultaten zullen vermoedelijk in 2018 bekend worden, al heeft het bedrijf zelf al bekend gemaakt dat het hiervoor in 2011 al een vergunning kreeg.

'Blij dat bedrijf zich meldde'
Dijkgraaf Lambert Verheijen is blij dat bekend is waar de stof vandaan komt die in Aarle-Rixtel is gevonden. "Dat betekent dat we nu met het bedrijf kunnen bekijken hoe we kunnen voorkomen dat deze stoffen in de toekomst nog in het water terechtkomen", zegt hij.

Volgens Verheijen lijkt het erop dat de stof in het rioolwater terechtkwam tijdens het schoonmaken van de productieruimte. Het lijkt erop dat de stof per ongeluk is geloosd, zegt Verheijen.

Voor coatings
GenX wordt gebruikt om coatings te maken. De chemische stoffen die hierbij vrijkomen, verspreiden zich via de lucht en het water. De GenX, die bij hoge concentraties mogelijk kankerverwekkend is, is in Brabant alleen in het oppervlaktewater terechtgekomen en niet in het drinkwater.

Volgens de overheid mag er maximaal 150 nanogram per liter GenX in het drinkwater zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.