Video

Einde van een tijdperk: geen muntgeld meer in de Brabantse bus

1 december 2017 om 11:13 • Aangepast 20 november 2020 om 20:08
nl
Sinds vrijdag kan nergens in Brabant meer contant betaald worden in openbaar vervoerbussen. Onze provincie loopt hiermee landelijk voorop. Brabant is de eerste provincie in Nederland waar al het muntgeld uit de bus is.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

“Dit is echt een feestelijke dag”, zegt topman Anne Hettinga van Arriva. “Het eerste gebied waar niet meer met casgeld in de bus betaald kan worden. Dat is echt een enorme stap vooruit.”


De voornaamste reden om cashgeld uit de bus te weren, is een reeks overvallen in onder meer Midden-Brabant in 2016. “Ik herinner me nog precies de avond dat ik hoorde van de derde overval”, zegt Hettinga. “Toen besloten we dat we een proces in gang gingen zetten om geen cash geld meer in de bus te hebben. Onze mensen waren in gevaar en dat willen we niet.”

LEES OOK: Jeugddetentie voor overvallers buschauffeurs in Tilburg, buit ging op aan dure kleren

Busschauffeur Erik van Esch is blij met de maatregel: “Het is een hoop gedoe, dat cashgeld, en pinnen is veel makkelijker en veiliger. Gisteren heb ik mijn laatste cashkaartje verkocht.” Het is volgens de chauffeur nu ook duidelijker voor de reiziger: “Je gebruikt nu of je OV-chipkaart of je pinpas.”

LEES OOK: Contant betalen in bussen kan niet meer vanaf 1 december, kaartjes worden duurder

Sinds 1 november was het al niet meer mogelijk om na zeven uur 's avonds met contant geld een vervoerbewijs te kopen in de Brabantse bussen. Nu geldt de maatregel dus voor heel de dag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.