'Een derde van de boeren verpest het voor de rest’, landbouwminister Schouten over mestfraude

3 december 2017 om 11:54
nl
Minister van Landbouw, Carola Schouten, bevestigt in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant dat dertig procent van de mest in Nederland illegaal in het milieu komt. ‘Een derde van de boeren verpest het voor de rest en voor het milieu’, zegt ze over de mestfraude.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Ze doet in het programma nogmaals een beroep op het ‘zelfreinigend vermogen’ van de sector om de rotte appels aan te pakken. Een boodschap die ze direct na de publicatie over grootschalige mestfraude in NRC handelsblad al aan de sector meegaf.

Wat de minister betreft is de aanpak van de grootschalige fraude dus niet een zaak van de overheid alleen. Al kondigt ze in het programma ook aan dat instanties als het Openbaar Ministerie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Omgevingsdienst beter moeten samenwerken om de fraude op te sporen en aan te pakken.

'Fysiek onmogelijk'
Elk mesttransport controleren, is volgens de minister echter ‘fysiek onmogelijk’. Maar ketens van boeren en transporteurs moeten volgens haar wel veel beter in beeld worden gebracht zodat er beter gehandhaafd kan worden.

Europa kijkt mee, stelt de minister. "Als we dit nu niet goed aanpakken dan kan dat heel grote consequenties hebben voor alle boeren in Nederland." De minister doelt daarmee op de onderhandelingen die ze naar eigen zeggen ‘dagelijks voert’ in Brussel over ontheffingen voor Nederland om tijdelijk nog wat meer mest te kunnen uitrijden.

'Stukje verlichting voor omgeving'
In KRAAK gaat de minister ook in op het enorme aantal varkens in bijvoorbeeld de Peel en de Kempen. Ze waagt zich niet aan aantallen, maar dat er over tien jaar minder dan de huidige zes miljoen varkens in onze provincie zijn, is volgens haar een logisch gevolg van de aangekondigde ‘warme sanering’ van de varkenssector in Brabant.

Zo moet er volgens haar ‘een stukje verlichting komen richting de leefomgeving’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.