Zeker drie Brabantse burgemeesters bedreigd: 'Dat is toch werkelijk schandalig'

21 december 2017 om 16:24
nl
Een 'ongelooflijk ondermijnend en groot maatschappelijk probleem’. Dat vindt Nicole Zandee, hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant, van het feit dat criminelen gemeenteambtenaren en bestuurders onder druk zetten. Ze doet de uitspraak in de laatste editie van Opportuun, het tijdschrift van het Openbaar Ministerie (OM).
Geschreven door

Ze vertelt dat ze de afgelopen maanden te maken heeft gehad met drie bedreigde burgemeesters. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om Wobine Buijs van Oss, Jan Brenninkmeijer van Waalre en Anton Ederveen van Valkenswaard. Maar ook gemeenteambtenaren hebben er last van.

'Kogel door je kop'
“Als ik het mij goed herinner was deze in de categorie: die schiet ik een kogel door zijn kop”, vertelt Ederveen aan de krant over zijn laatste bedreiging. Want hij heeft er meer gehad in zijn meer dan tien jaar als burgervader. Een meneer was het niet eens met het besluit over een vergunning en belde op. Hij uitte de bedreiging bij een ambtenaar.

De burgemeester van Valkenswaard deed aangifte, maar het kwam niet tot een veroordeling. De man werd vrijgesproken omdat er niet voldoende bewijs was. Het bewuste telefoontje was niet opgenomen.

Werk- en celstraf
De bedreigers van de burgemeesters in Oss en Waalre kregen wel straf. Een 32-jarige man uit Megen kreeg 140 uur werkstraf voor het bedreigen van Wobine Buijs. De 46-jarige man die Brenninkmeijer bedreigde, kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van vijftien dagen.

Hoofdofficier Zandee vertelt in het blad ook nog over een Oost-Brabantse burgemeester die zijn eigen rouwadvertentie op Facebook tegenkwam als dreigement. "Dat is toch werkelijk schandalig", zeg ze. Omdat dit onderzoek nog loopt, wil ze niet zeggen om wie het gaat.

Terughoudend
Het OM in Oost-Brabant wil de namen van de drie burgemeesters niet bevestigen omdat het slachtoffers zijn. Het OM in West-Brabant in Breda trekt diezelfde lijn en gaat nog een stap verder: er worden geen cijfers gedeeld over het aantal burgemeesters dat dit jaar is bedreigd in dit gebied. Bovendien vindt het OM in Breda dat stilte gepast is omdat publiciteit weer nieuwe reacties kan oproepen bij de daders.

Deze week deed de rechter in Breda uitspraak in de bekendste bedreigingszaak van de voorbije jaren in Brabant, die rond de burgemeester van Gilze en Rijen.  

LEES OOK: Zeker tien burgemeesters bedreigd, veelal door drugscriminelen of witwassers

Burgemeester en wethouders in Brabant krijgen vaker te maken met bedreigingen dan bestuurders in andere provincies. Dat bleek in oktober uit een onderzoek van Binnenlandse Zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.