'Ik moet leven met de littekens', justitie wil man die fietsster in gezicht stak vier jaar de cel in

25 januari 2018 om 08:01
nl
Een man uit Helmond die vorig jaar mei een 22-jarige fietsster in haar gezicht stak, moet als het aan justitie ligt vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk. De verdachte (22) moet ook drie jaar in een kliniek worden behandeld, plus een proeftijd van twee jaar. De officier van justitie zegt dat normaal gesproken de eis hoger uit zou vallen, maar hij houdt rekening met de leeftijd en de jeugdigheid van de verdachte.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De fietsster werd midden in de nacht aangevallen op het fietspad van de President Rooseveltlaan in Helmond, vlak voor Stiphout. De dader stak haar uit het niets.

'Ik zag een stuk vel'

De zaak kwam donderdag voor de rechtbank waar het Helmondse slachtoffer tijdens de zitting aan het woord kwam. Ze vertelde over de angst die ze voelde en over hoe ze eruit zag na de aanval. De eerste voorbijgangers die ze aanhield, schrokken zo dat ze niet konden helpen. "Ik zag in mijn ooghoek een stuk vel van mijn gezicht en mijn shirt zat onder het bloed."

Het slachtoffer vertelde eerder in Opsporing Verzocht ook haar verhaal over de bewuste nacht in mei vorig jaar. In eerste instantie had ze niet in de gaten dat ze door de dader met een mes in haar gezicht was bewerkt. 

De verdachte gaf donderdag in de rechtbank aan dat hij zich nog flarden weet te herinneren. De Helmonder meldde zich een maand na de aanval zelf op het bureau. Dit nadat de politie veel aandacht besteedde aan de zaak en onder meer een compositietekening van de dader verspreidde. Hij staat terecht voor poging tot moord, dan wel doodslag.

In de rechtbank vertelde hij dat hij zich nog weet te herinneren dat hij het slachtoffer aanviel en daarna naar huis vluchtte. Hoe erg de aanval was, weet hij niet meer. Pas de volgende dag ging het dagen en las hij op internet hoe erg het was. 

Wachten op privacy instellingen...

Psychiatrisch onderzoek

De inhoudelijke behandeling van de zaak liep tot twee keer toe vertraging op. Dat had onder meer te maken met onduidelijkheid over psychiatrisch en psychologisch onderzoek van de verdachte.

Tijdens de zitting kwamen ook verschillende deskundigen aan het woord over de persoonlijkheid van de verdachte. Hij loopt volgens hen sociaal en emotioneel achter op zijn leeftijdsgenoten. De vraag die overheerst is of berechting aan de hand van het jeugdstrafrecht daarom misschien beter is voor hem.

Nachtmerrie
De officier ging in op die vraag. Zij wees erop dat jeugdstrafrecht toegepast kan worden bij verdachten tot 23 jaar. Toch wil ze de 22-jarige verdachte laten berechten als volwassene.


De officier wees op het leed dat de verdachte heeft veroorzaakt. "Het slachtoffer kwam die nacht terecht in de ergst mogelijke nachtmerrie. Haar jeugdige onbevangenheid en vertrouwen in de mens zijn die nacht aangetast."

Wachten op privacy instellingen...

Jeugdstrafrecht

Volgens de advocaat van de verdachte trekt zijn cliënt al sinds zijn negentiende aan de bel omdat hij hulp nodig heeft. Maar die bleef uit. Bij een spoedaanvraag kreeg de verdachte te horen dat de arts op vakantie was. "Hij kwam zonder begeleiding in de donkerste periode van zijn leven terecht", aldus de advocaat die pleitte voor berechting volgens het jeugdstrafrecht. 

Binnen dat kader vroeg de advocaat om een voorwaardelijke straf in de vorm van een behandeling in een kliniek en een onvoorwaardelijk straf die net zo hoog is als de tijd dat de verdachte nu al vast zit.

Wachten op privacy instellingen...

Het vonnis van de rechter volgt op 22 februari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.