Raadsleden Oosterhout 'mogen niet praten' over handtastelijke burgemeester

30 januari 2018 om 14:06
nl
“Uiteraard waren we op de hoogte van het drankgebruik van de burgemeester”, meldt raadslid Cees Noltee. De fractievoorzitter van Groen Brabant snapt daarom dat Oosterhouters een antwoord willen van hun raad. Want 'hoe kun je met die wetenschap een persoon willens en wetens aan een tweede termijn laten beginnen?'
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Maar ook Noltee beroept zich op zijn zwijglicht. "Groen Brabant zou dolgraag antwoord op die vraag willen geven, maar zou zelf een strafbaar feit plegen, omdat ze daarmee de zwijgplicht van een verkiezingscommissie doorbreekt. De enige manier om de burger het antwoord te geven, waar ze recht op heeft, is het opheffen van die zwijgplicht."
'Strapatsen van de burgemeester'
Volgens Noltee gingen er al langer geruchten over de strapatsen van de burgemeester die uit zijn drankgebruik voortvloeide. “We vinden het ook niet meer dan normaal dat mensen vervolgens antwoord eisen op de vraag hoe je met die wetenschap een persoon willens en wetens aan een tweede termijn kan laten beginnen”, verklaart de fractievoorzitter.
ZIE OOK: ‘Burgemeester Oosterhout maakte zich schuldig aan seksuele misdragingen’

Standpunt innemen als raad
"Als de burgemeester het niet zelf doet, moet je als raad met een verhaal komen. Met zoveel mogelijk openheid en eerlijkheid", vindt docent crisiscommunicatie Els Kersten, werkzaam bij Fontys Hogescholen in Tilburg. "Je zult toch een standpunt moeten innemen als raad. Als je niks zegt, krijg je dit soort verhalen. Als je echt medeschuldig bent, wordt het voor de raad lastig om daar uit te komen"

ZIE OOK: Burgemeester Oosterhout stapt op omdat hij te veel dronk en te ver ging tijdens personeelsborrel

'Diep respect voor de vrouwen die met hun verhaal zijn gekomen'
De partijleden van Groen Brabant zijn naar eigen zeggen zelf nooit getuigen geweest van het wangedrag van Stefan Huisman. Daarom konden ze 'niet meer doen dan wachten op het moment dat mensen zich daadwerkelijk als klokkenluider kwamen melden'. Groen Brabant heeft diep respect voor de vrouwen die met hun verhaal naar buiten zijn gekomen. "Hier is namelijk veel moed voor nodig.”
'Iedereen heeft het laten gebeuren'
"Ik vind het opvallend dat dit zo lang heeft kunnen duren. Zeker nu blijkt dat hij al veel langer drankproblemen had en iedereen wist van zijn problemen", aldus bestuurskundige Marcel Boogers. "Iedereen heeft het laten gebeuren."

Toch recht op wachtgeld
Ondanks zijn misstappen heeft de opgestapte burgemeester toch recht op wachtgeld. "Dat klinkt heel onrechtvaardig, zeker omdat hij om deze reden is gegaan", vertelt bestuurskundige Marchel Boogers. "Maar bestuurders hebben geen ontslagbescherming. Het wachtgeld is dan hun financieel vangnet."

"Deze burgemeester heeft het er wel zelf naar gemaakt", aldus Boogers. "Maar daar kun je moeilijk mee rekening houden." Volgens hem is het lastig om een alternatief te bedenken voor uitzonderlijke gevallen. "Je zou een uitzondering kunnen maken, dat je bijvoorbeeld ineens in de bijstand zit. Ik weet niet of je dat moet willen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.