Gedeputeerde Johan van den Hout overleeft moties van wantrouwen in fel stikstofdebat

23 februari 2018 om 22:18
nl
Provinciebestuurder Johan van den Hout heeft vrijdagavond twee moties overleefd. De PVV had een motie van wantrouwen ingediend. ChristenUnie-SGP, 50Plus, het CDA en Lokaal Brabant wilden de gedeputeerde met een motie van afkeuring op de vingers tikken.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Alle vijf de oppositiepartijen hadden kritiek op het besluit van Van den Hout om Provinciale Staten  – naar hun mening – eigenhandig informatie te onthouden.  Beide moties werden verworpen.

De moties werden ingediend op het eind van een ongeveer vier uur durend debat, dat een initiatief was van ChristenUnie-SGP. Volgens de partij heeft Van den Hout voor de discussie van 7 juli vorig jaar, over de uitstoot van de intensieve veehouderij, de Staten onvolledig geïnformeerd. Op die dag nam het provinciebestuur vergaande maatregelen om boeren te dwingen de emissie van stikstof aan banden te leggen en alle stallen voor 2022 milieuvriendelijk te maken.

'Boeren pesten'
Veel boeren komen in de problemen, zei het CDA destijds. Volgens de oppositie hadden toen ook gegevens over de uitstoot van vuiligheid door de niet-agrarische industrie bij het debat betrokken moeten worden. Nu leek het op boeren pesten en dat al het andere bedrijfsleven buiten schot moest blijven.

Van den Hout voelde zich vrijdagavond niet aangesproken, zo liet de SP-gedeputeerde merken tijdens de extra Statenvergadering, waarin af en toe op het scherp van de snede werd gedebatteerd. Onder anderen Maikel Boon van de PVV en Nico Heijmans van de SP werden door commissaris van de Koning Wim van de Donk gemaand zich alleen in parlementaire taal te uiten. Overigens sneerde Van den Hout dat het al de zesde motie was die de PVV tijdens deze zittingsperiode tegen hem heeft ingediend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.