Video

Peelbrand bij Helenaveen: 'Gebied is opgebrand', gemeente waarschuwt voor rook en stank in Neerkant

2 maart 2018 om 06:35
nl
De grote brand in de Peel bij Helenaveen woedt vrijdagochtend nog wel, maar het vuur heeft zich teruggetrokken. Volgens een woordvoerder van de brandweer is een gebied van zo'n vijftien hectare getroffen. 'Opgebrand', noemt hij het. Het gevaar dat het vuur opnieuw oplaait, is geweken, zo vertelt hij in het programma WAKKER van Omroep Brabant. Inwoners van Neerkant moeten volgens de gemeente nog heel de vrijdag rekening houden met rook- en stankoverlast.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Het is niet gevaarlijk, maar rook is nooit gezond", zo waarschuwt de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

De brand ontstond donderdagavond. De brandweer had het in eerste instantie over een gebied van zo’n zes voetbalvelden, drie hectare, dat was getroffen. Het is de tweede grote brand in het natuurgebied deze week. 

De huidige brand is ontstaan aan de Lage Brugweg. Langs de kant van een doorgaande weg. 'Menselijk handelen', moet volgens de brandweer de oorzaak zijn. 

 

Maar of er opzet in het spel is, kan een woordvoerder niet met zekerheid zeggen. "Met een peuk is het echter moeilijk een brand als deze te veroorzaken", geeft hij aan. 

De brandweer houdt de situatie in de gaten en waakt ervoor dat de brand niet overslaat naar een naastgelegen bosgebied. Op het moment dat de brand die kant op gaat, wordt een blusvoertuig ingezet.

Wachten op privacy instellingen...

Dinsdagavond brak er ook al brand uit in de Deurnese Peel. Het vuur woedde toen tussen Liessel en Griendtsveen in Limburg en had een oppervlakte van zo'n veertig voetbalvelden. Omdat het om een onbegaanbaar gebied ging, kon het vuur niet worden geblust. Die brand is sinds donderdag uit. 

Code geel
Voor het gebied geldt code geel. Volgens de brandweer kan een beginnende brand zich op dit moment snel uitbreiden in die regio. De brandweer is overigens niet verbaasd over de branden in deze tijd van het jaar. "In februari is de natuur heel droog", legt een woordvoerder uit. Wanneer er vrijdag inderdaad sneeuw komt dan zou de code geel kunnen worden ingetrokken. 

Ook verwacht de brandweer dat het gebied, dat nu nog is afgesloten, vervolgens snel weer kan worden opengesteld.  De vorst zorgt er overigens voor dat de branden nu aan de oppervlakte blijven. En dat er dus niet net als afgelopen zomer een veenbrand ontstaat die weken woedt.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.