Video

Rijkswaterstaat wil onderzoek naar fataal sluisongeluk geheim houden

7 maart 2018 om 08:14
nl
Rijkswaterstaat probeert te voorkomen dat justitie in het strafrechtelijk onderzoek naar een fataal sluisongeluk in Maastricht gebruik kan maken van een intern onderzoek naar de toedracht. Bij het ongeluk in juli kwam een 52-jarige man uit Oudenbosch om het leven.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Dinsdag werd bekend dat justitie onderzoek doet naar het tragische ongeluk. Het betrokken bouwbedrijf Besix en technisch directeur Ken W. worden ervan verdacht dat ze het leven van de werknemer van een onderaannemer in gevaar hebben gebracht. Dit door een defect aan de sluisdeur in sneltreinvaart te willen herstellen en de veiligheidsvoorschriften te schenden.

Rijkswaterstaat heeft naar eigen zeggen volledig meegewerkt aan het onderzoek door justitie. De organisatie wil nu niet dat informatie uit het interne onderzoek wordt gebruikt. Ze vreest dat anders in de toekomst niemand meer wil meewerken aan veiligheidsonderzoeken. 

De officier van justitie denkt dat hij het onderzoek van Rijkswaterstaat kan gebruiken om bewijs tegen verdachten en hun motieven te achterhalen. Hij vindt dat de overheidsorganisatie zich minder defensief moet opstellen.

Slachtoffer viel van zo'n 20 meter naar beneden
Het ongeluk gebeurde op 10 juli toen een sluisdeur in het Limburgse Limmel verzakte en moest worden gerepareerd. De 52-jarige man uit Oudenbosch van werd ingevlogen om de sluis te repareren. Maar bij de herstelwerkzaamheden ging het helemaal mis. De man uit Oudenbosch viel van zo'n twintig meter hoogte naar beneden in het water van het Julianakanaal. Duikers kwamen te laat om hem nog te redden.

De rechter in Den Bosch bepaalt 20 maart of de informatie uit het onderzoek van Rijkswaterstaat door justitie mag worden gebruikt.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.