Erwin van de Looi stopt per direct als trainer van Willem II: 'Fans staken te veel energie in mij'

8 maart 2018 om 08:59
nl
Coach Erwin van de Looi is opgestapt bij Willem II. "Hoewel de club in een statement duidelijk heeft aangegeven met mij door te willen gaan als hoofdtrainer, heb ik na indringende gesprekken in mijn omgeving toch besloten om per direct te stoppen" zegt hij.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Willem II strijdt tegen degradatie en de supporters zijn ontevreden. Ze vinden het spel van de ploeg laf. Begin deze week eisten zij al het vertrek van de coach.

"Hoewel we ons vorig voetbalseizoen al snel veilig speelden en we ook dit jaar handhaving weer volledig in eigen hand hebben - en we de halve finale van het bekertoernooi bereikt hebben - moet ik toch constateren dat het sentiment na mijn aangekondigde vertrek aan het einde van het seizoen volledig is gekeerd", laat Van de Looi weten. 

'Dit helpt het team niet'
"De supporters steken teveel energie in Erwin van de Looi in plaats van het steunen van de ploeg", meent hij. "Dit helpt het team zeker niet in de komende beslissende fase van het seizoen. Daarom heb ik deze moeilijke en voor mij zeer teleurstellende beslissing genomen."

Wim Vos van supportersorganisatie Kingzine noemt het vertrek van Van de Looi 'onvermijdelijk'. "Het is jammer dat het zover heeft moeten komen. Maar zeker na het statement van dinsdag was er geen weg terug.”   

'Betreur de situatie'
Technisch directeur Joris Mathijsen 'betreurt de situatie die de afgelopen dagen is ontstaan'. "Maar we respecteren uiteraard de keuze van Erwin om nu te stoppen." Reinier Robbemond zal als interim-trainer donderdag en vrijdag de trainingen leiden en als eindverantwoordelijke zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV op de bank plaatsnemen.

In het geruchtencircuit valt de naam van Peter Hyballa als mogelijke opvolger voor Van de Looi. De gedreven Duitser werkte vorig jaar bij NEC. Met die club kende hij een uitstekend eerste halfjaar, maar in de tweede helft van het voetbalseizoen zakte de ploeg ver terug en werd Hyballa ontslagen. Ook de oud-Willem II-coaches Andries Jonker en Robert Maaskant zijn vrij. Maaskant is sinds vorig jaar franchisenemer van een Recruit a Student-vestiging, maar hij liet toen al weten nog open te staan voor een interim-klus als trainer. 

De naam van oud-spits Jack de Gier viel al eerder als mogelijke opvolger van Van de Looi. Maar hij staat nog tot de zomer onder contract bij eerstedivisionist Almere City. 

Advies
Willem II-clubicoon Frank van der Struijk zou er niet voor kiezen een nieuwe trainer een paar maanden eerder aan te stellen. "Een nieuw seizoen moet je met een schone lei beginnen", adviseert de verdediger uit Lennisheuvel. "Ik zou doorgaan met mensen die bij de club zitten, het intern oplossen. Het is bij Willem II niet zo erg crisis als bij Roda JC, Sparta en FC Twente. Die vijf punten verschil tot de plaatsen 16 en 17 haal je niet zomaar in", benadrukt hij. "En als je een keer wint, sta je zo wee tiende. " 

In een schokeffect, door met Peter Hyballa een totaal ander type dan Van de Looi aan te stellen, ziet Van der Struijk niets. "Aan een nieuwe trainer met een andere speelwijze moet je weer wennen als spelersgroep. Daar heb je tijd voor nodig, en die heb er nu niet."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.