‘Zelfmoordpoeder’ niet meer beschikbaar voor particulieren

16 maart 2018 om 18:04
nl
Nederlandse bedrijven die het poeder verkopen waar Ximena Knol (19) uit Uden aan overleed, leveren het middel niet meer aan particulieren. Dat zegt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Wel is het voor bedrijven nog steeds mogelijk om het middel te kopen voor andere doeleinden. Ook is het nog steeds relatief makkelijk voor individuen om aan het middel te komen, stelt RTL.

Verbod
Het middel kwam in opspraak nadat Randy en Caroline Knol, de ouders van Ximena, aan de bel trokken na de dood van hun dochter. Die maakte met het middel een einde aan haar leven. Volgens haar ouders kon Ximena veel te makkelijk aan het middel komen. 

"Onze dochter was volgens de wet dan wel volwassen, maar emotioneel gezien nog een kind. Het is niet goed te praten dat zij als jongere zo simpel aan een zelfdodingsmiddel kon komen", zei moeder Caroline eerder tegen Omroep Brabant. 

De dood van Ximena leidde al tot Kamervragen en meerdere verontwaardigde reacties vanuit de politiek. Premier Rutte reageerde vrijdag op de ophef rond het middel. Hij noemt de circulatie ervan 'uiterst onwenselijk'. "We nemen dit zeer serieus", aldus Rutte. 

Mogelijk strafbaar
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kwam vrijdag ook met commentaar op de rol van Coöperatie Laatste Wil (CLW), dat voorstander is van het middel als 'humane' manier van zelfdoding. Hij noemde die rol "zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar". De Jong kondigde aan een stevig gesprek te gaan voeren met CLW. Volgens hem is het nog niet duidelijk of het middel ook echt verboden kan worden. De SGP pleitte al voor een verbod en vervolging van CLW.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.