Kerncentrale Doel in 2025 dicht, opluchting in West-Brabant

30 maart 2018 om 16:49
nl
De kerncentrale in het Vlaamse Doel, net over de grens bij Ossendrecht, gaat dicht in 2025. Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is opgelucht, maar blijft de vinger aan de pols houden: "De Grote Markt van Antwerpen ligt net zover van Doel af als die van ons"
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Alleen als de komende jaren mocht blijken dat een tekort aan elektriciteit dreigt, zou kunnen worden besloten de levensduur toch te verlengen. Maar volgens Petter hoeft dat de sluiting niet tegen te houden. "De provincie heeft aangeboden om de energievoorziening voor België te regelen mocht er een tekort zijn." Zeg maar een Brabants stopcontact voor de zuiderburen.

Onaanvaardbare risico's
De politiek in West-Brabant roert zich al jaren wat betreft de kerncentrale Doel. Die stelt dat het openhouden van Doel tot 'onaanvaardbare risico's' leidt'. Volgens onderzoekers zouden er wel 13.000 scheuren in de reactoren zitten van soms wel zeventien centimeter groot. En de scheuren zouden alleen maar toenemen.

"De centrale gaat pas over zeven jaar dicht. Helemaal opgelucht zijn we dus nog niet", aldus de burgemeester. "Er zijn nog een aantal jaren te gaan met de bijbehorende risico's." Hij blijft de komende jaren aandringen op onafhankelijke inspecties van de reactoren. 

Regering
De regeringspartijen in België bereikten vrijdag een akkoord over een energiestrategie waarin deze afspraak is vastgelegd. Over de veiligheid van de reactoren bestaan veel zorgen in de buurlanden, waaronder Nederland.

De sluiting in 2025 was al voorzien, maar de laatste tijd opperde de N-VA, de grootste regeringspartij, de centrales langer open te houden. De partij kreeg de garantie dat de energieprijzen niet de pan uit rijzen en vergelijkbaar blijven met omringende landen. 

Klimaateisen Parijs
Om de sluiting van de centrales op te vangen en om aan de klimaateisen van Parijs te kunnen voldoen, zet de regering volop in op groene energie, onder meer door meer windparken in de Noordzee neer te zetten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.