Kernreactor Doel onverwacht stilgelegd, onderhoud nodig aan koelwatersysteem

23 april 2018 om 12:00
nl
Een van de vier reactoren van de kerncentrale in Doel, op een steenworp afstand van Ossendrecht, is maandagochtend stilgelegd. Dat gebeurde om onderhoud bij het koelwatersysteem uit te voeren. De werkzaamheden waren van tevoren niet aangekondigd door energiebedrijf Engie Electrabel. De exploitant verwacht dat reactor 1 dinsdag weer kan worden opgestart.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Het gebeurt wel vaker dat reactoren in Doel zonder vooraankondiging worden stilgelegd. In West-Brabant is daar veel bezorgdheid over. 

Aangifte
Zaterdag deden zo'n 250 mensen in België, onder wie ook Nederlanders, aangifte tegen de Belgische staat, de uitbater en de Belgische atoomwaakhond FANC. Actiegroepen uit Nederland, België en Duitsland willen met hun actie bereiken dat de volgens hen 'gammele' kernreactoren worden gesloten. Zij voerden daarvoor onder meer het grote aantal storingen en stilleggingen aan. 

De Belgische regering heeft in maart afgesproken dat de centrales uiterlijk in 2025 dichtgaan. In West-Brabant werd afwachtend gereageerd op het besluit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.