Video

Meer verkeersdoden op de fiets: 'Ouderen onderschatten gevaren van de e-bike'

25 april 2018 om 07:50
nl
In 2017 waren er voor het eerst meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto, terwijl het aantal slachtoffer in totaal afnam. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) lijkt het aantal ongelukken met fietsers de laatste tijd te zijn toegenomen. "Ik schrik hier heel erg van en ik houd mijn hart vast", vertelt Ilona Hultermans van Veilig Verkeer Nederland.
Geschreven door

Volgens de cijfers van het CBS was in 2017 twee derde van alle omgekomen fietsers 65 jaar of ouder. De komst van de elektrische fiets heeft daar aan bijgedragen. Het is volgens Hultermans opvallend dat vooral mannen met de e-bike verongelukken. "De e-bike biedt meer mogelijkheden aan mensen die niet op een normale fiets kunnen fietsen", licht Hultermans toe. "Daarnaast zijn er veel ouderen die na hun pensioen besluiten meer op pad te gaan met de elektrische fiets. Velen denken dat ze de verkeersregels kennen en onderschatten de gevaren."

Gevaren

Veilig Verkeer Nederland wil dat de e-bike-gebruikers bewust worden van het feit dat het een andere manier van fietsen is. "De elektrische fiets gaat sneller, daardoor moet er ook sneller gehandeld worden. Daarnaast reageren oudere mensen langzamer en is de fiets een stuk zwaarder dan een normale. Verder is het ook in de stad een stuk drukker geworden dan vroeger."

Om ouderen bewuster te maken van de gevaren geeft VVN een e-bike training en opfriscursussen. Verder vinden ze dat verkopers van de fietsen meer moeten waarschuwen voor de gevaren.  

Gedrag aanpassen

Gedeputeerde Christophe van der Maat heeft de cijfers gezien, en ook hij schrikt.

Aan de gedeputeerde dan ook de vraag hoe dit getal terug te dringen. “Kijk, whatsappend in de auto zitten, is niet goed. Daar voeren we campagnes tegen." Er wordt volgens Van der Maat flink geïnvesteerd in infrastructuur, maar dat is slechts een begin op weg naar minder verkeersdoden. “Ook mensen moeten zich aanpassen. Hun gedrag. We weten uit onderzoek dat zo’n negentig procent van bijna honderd verkeersdoden wordt veroorzaakt door gedrag.”

Let op 'ons pap en mam'

Volgens Van der Maat zijn er meerdere zaken waar fietsers op moeten letten. “Heb ik de goede e-bike? Laat ik me goed voorlichten in de winkel? Let ik goed op in het verkeer? Maar ook: ons mam of ons pap, hoe lang kunnen die nog veilig op zo’n fiets rijden? Worden zij niet te oud en moeten ze niet stoppen met fietsen? Maak het bespreekbaar en zorg dat het niet tot een dodelijk ongeluk gaat leiden.”

Fietsverkopers
John Vermeulen zit al decennialang in het fietsverkoopvak. Hij geeft mensen die een elektrische fiets kopen vaak tips. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.