Politiemol Mark M. vrij na fout Openbaar Ministerie

3 mei 2018 om 19:21
nl
Het gerechtshof in Den Bosch moet politiemol Mark M. (31) vrijlaten door een eerder gemaakte fout van het Openbaar Ministerie (OM). Toen M. nog in voorarrest zat heeft het OM niet op tijd verlenging van dat voorarrest aangevraagd. "We betreuren dit zeer en moeten kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus het OM.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omdat er ook geen sprake is van nieuwe ernstige bezwaren tegen de verdachte, acht de raadkamer van het gerechtshof het niet mogelijk opnieuw de voorlopige hechtenis van de verdachte te bevelen, aldus het OM. De start van het hoger beroep staat gepland op 7 augustus.

LEES OOK: Politiemol Mark M. speelde jarenlang geheime informatie door aan criminelen en krijgt 5 jaar cel

Mark M. moest na zijn veroordeling direct vijf jaar  de cel in voor het verraden van politiegeheimen, maar omdat hij in beroep ging, gold dit als voorarrest. Zo'n voorarrest moet op tijd verlengd worden door het OM, in dit geval binnen 60 dagen. Maar M. zat al 67 dagen vast, zo vertelt advocate Fébe Schoolderman in gesprek met Eindhovens Dagblad.

Schoolderman vroeg onmiddellijke vrijlating voor haar cliënt, en kreeg dit donderdag ook. De Roermondse gevangenis wil M. vrijdag vrijlaten. Schoolderman is het hier volgens het ED niet mee eens, ze wil onmiddellijke vrijlating.

Computervredebreuk
Mark M. uit Weert werkte bij de Nationale Recherche in de regio Eindhoven. Zijn werkgever kwam hem op het spoor toen er vertrouwelijke documenten opdoken in een andere zaak. 

Volgens de rechtbank raadpleegde Mark M. het politiesysteem voor 'alles en iedereen'. Hij voerde 28.541 zoekopdrachten in meer dan drie jaar tijd in. Daar was hij niet toe bevoegd, waardoor volgens de rechter computervredebreuk is bewezen. Er was geen bewijs dat hij zich voor die informatie liet betalen, maar wel dat hij beloftes aannam. De rechtbank zag dat ook als omkoping. Mark M. werd ook veroordeeld voor witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.