Video

Twee jaar na vernietigende hagelstorm is er weer een kas: ‘Er lag 1,4 miljoen kilo glas op de grond’

8 mei 2018 om 08:06
nl
De datum 23 juni staat bij veel kashouders in het geheugen gegrift. Een mega-hagelstorm verwoestte die dag veel bedrijven. Ook de kas van GreenCo uit Someren doorstond het noodweer niet. Het herstel duurde bijna twee jaar, maar sinds kort is alles bij de tomatenteler weer zoals het was. “Het was een lastige tijd, maar als het weer goed gaat, ben je dat snel vergeten.”
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Tijdens de hagelstorm op donderdagavond 23 juni 2016 vielen enorme hagelstenen. In een kwartier tijd richtte het noodweer voor ruim 500 miljoen euro aan schade aan. Kassen, daken van huizen en auto’s in de omgeving van Someren en Luyksgestel raakten zwaar beschadigd.

1,4 miljoen kilo glas op de grond
René Zwinkels van GreenCo herinnert zich de avond nog goed. “Ik zag de zwarte lucht op me afkomen en weet nog dat ik dacht: dit kan wel eens verkeerd gaan aflopen.” Niets blijkt minder waar. Op de beruchte dag in juni kwamen niet veel later hagelstenen zo groot als jeu de boules-ballen uit de lucht vallen. De kas werd compleet verwoest. 

 

“Overal lag glas, waar je ook keek”, blikt de teler van de bekende Tommies snoeptomaatjes terug. “Je moet je voorstellen; er zitten honderdduizend ruitjes in zo’n kas. Na de storm konden we op één hand te tellen hoeveel van die ruitjes nog heel waren. Op de grond lag 1,4 miljoen kilo aan glas.”

Twee jaar
Na de storm restte Zwinkels en de rest van het team niets anders dan opruimen. “We hadden voor miljoenen euro’s schade. Het heeft ons heel lang gekost om dat te herstellen. Pas in maart was de nieuwe kas klaar, bijna twee jaar na de storm dus.”

GreenCo heeft flink geïnvesteerd in vernieuwing bij de herbouw van de kas. Zo is er nu ander glas gebruikt. “Dat valt in kleine stukjes uit elkaar, zoals het glas van een autoruit. Dat is veiliger. En het is iets steviger. Die grote hagelstenen van toen zal de kas alsnog niet houden, maar kleinere hagelstenen gelukkig wel.”

“Ik ben blij dat we ons weer met onze business bezig kunnen houden, de snoeptomaten”, zegt Zwinkels. “Het gaat weer goed. Het was een hele lastige tijd, voor het hele team, maar nu het weer beter gaat, ben je dat gelukkig gauw vergeten.”

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.