Video

Schofterig gedrag: vandalen gaan los op gloednieuwe uitkijktoren Pompejus in Halsteren

8 mei 2018 om 12:29
nl
Aanstootgevende en racistische bekladdingen. Ze zijn een doorn in het oog van bezoekers van uitkijktoren Pompejus in Halsteren. Eind maart werd de houten toren nog feestelijk geopend en nu al valt de imposante blikvanger van Fort de Roovere ten prooi aan vandalisme. "Ik heb er geen fatsoenlijke woorden voor over", aldus de woedende wethouder Arjan van der Weegen van de gemeente Bergen op Zoom.
Geschreven door

De gemeente Bergen op Zoom is de eigenaar van de toren in Halsteren. Op het stadskantoor schrokken ze dinsdagmiddag enorm toen Omroep Brabant ze op de hoeveelheid bekladdingen wees. "Dit is schofterig gedrag. De toren is het pronkstuk van de Zuiderwaterlinie en je wil niet dat daar zo mee om wordt gegaan", zegt Van der Weegen.

Bekladdingen
De uitkijktoren Pompejus is vijfentwintig meter hoog en biedt uitzicht over de verre omgeving. Architect Ad Kil uit Bergen op Zoom is de ontwerper van de toren. “Ik vind het erg vervelend om te horen dat er zoveel bekladdingen zijn. Drie weken geleden ben ik er voor het laatst geweest en toen was er nog weinig aan de hand”.

In januari, nog voor de opening, werd de toren ook al eens beklad met graffiti. Maar nu lijkt het hek van de dam. Op de bovenste ballustrade is onder meer een hakenkruis ingekrast en staan er met grote letters teksten als ‘kanker gay’ en ‘suck a dick’. Ook is op een van de verdiepingen een plank uit de vloer getrokken. Het ontstane gat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Wachten op privacy instellingen...

 

'Lulligheid'
Het is de bedoeling dat er op de relingplanken nog afbeeldingen worden ingelegd. Het is alleen nog niet bekend wanneer dit gebeurt. Voorlopig lijkt de oplossing voor de bekladdingen nog niet zo eenvoudig. Kil: “Je moet lulligheid niet met lulligheid bestrijden”. Een stalen afdekplaat ziet hij daarom niet zitten.

“Dit is afschuwelijk”, reageert een bezoekster aan de toren. “Wie doet nou zoiets op zo’n mooi nieuw kunstwerk?” Haar man valt haar bij: “Dit is hout en dat nodigt uit om in te krassen. Ik vrees dat dit slechts het begin is van nog meer ellende”. Een krasse senior die net naar beneden is gedaald verwoordt het duidelijker: “Ze moeten er gewoon met hun poten vanaf blijven. Als het mijn kinderen zouden hebben gedaan, dan wist ik het wel.”

'Echt belachelijk'
En zo denkt de wethouder er eigenlijk ook over: "Het is vernielen van iets dat tot stand is gekomen door initiatief van de inwoners. Dit is echt belachelijk." De gemeente en de stichting Pompejus gaan aangifte doen bij de politie. 

Woensdag worden de planken van de balustrade overgeschilderd zodat de teksten niet langer zichtbaar zijn. "Niet de meest fraaie oplossing, maar de teksten laten staan kan gewoon niet." De wethouder gaat met de stichting in overleg om de toren hufterproof te maken. Al zal dat niet gemakkelijk zijn, omdat Pompejus in een landelijke omgeving staat. "Het is gewoon in en in triest dat er zo met 'onze toren' wordt omgegaan."

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.