Bijzondere Duitse tank na lange reis vanuit Frankrijk gearriveerd in Overloon

19 mei 2018 om 18:00
nl
Het was kantje boord, maar de zeldzame Duitse Königstiger zware tank is vrijdag op tijd gearriveerd in Overloon. Daar vindt dit weekend het evenement Militracks plaats. De tank, de enige nog rijdende tank van zijn soort, komt uit Frankrijk, maar liep enige vertraging op.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Zeventigduizend kilo zwaar en ruim tien meter lang is de Königstiger. De zwaarste, door Duitse troepen ingezette tank, in de Tweede Wereldoorlog. Het kanon kon tien kilometer ver schieten en van zo’n anderhalve kilometer was het pantser van geallieerde tanks geen hindernis.  Toch speelde de omvang van de tank parten. "Ze waren door hun omvang ineffectief."

“Omdat de tank zo onhandig was, bleven er veel in Frankrijk staan”, vertelt Erik van den Dungen, directeur van het Oorlogsmuseum Overloon. “Daar werden ze verwoest door de eigen bemanning.” Wonderbaarlijk genoeg bleef de Königstiger die nu naar Overloon op weg is, gespaard. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

“Afgelopen nacht is ie de grens van Frankrijk en België overgegaan”, aldus Van den Dungen. “Ik vermoed dat de tank vrijdag aankomt in Overloon. En dan is het nog even wachten op de tankchauffeur.”

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Militaire operatie
De tank vertrok afgelopen woensdag uit Frankrijk. Het was haast een militaire operatie om de wagen achthonderd kilometer verderop in Overloon te krijgen. “We vertrokken al met een dag vertraging, dus die moesten we inhalen."

Maar rijden over de snelweg, dat mag de oplegger met de tank overdag niet. Daarvoor is hij te groot en daardoor te gevaarlijk. "Via allerlei lokale wegen moet de tank er nu toch op tijd zijn. Vanmiddag zetten we ‘m op zijn plek. Dan komen dit weekend zeker 15.000 mensen hem bezichtigen op Militracks."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.