Video

'Criminelen lachen ons uit in het buitengebied', commissaris Wim van de Donk bindt de strijd aan

25 mei 2018 om 12:45
nl
“Als we zo doorgaan, lachen ze ons gewoon uit.” Dit zei commissaris van de Koning Wim van de Donk donderdag toen hij het had over criminelen die de leefbaarheid in het buitengebied bedreigen. Hij doelde hiermee bijvoorbeeld op de vele dumpingen van drugsafval in het buitengebied in onze provincie.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Om de situatie aan te pakken is het volgens Van de Donk ‘absoluut noodzakelijk om toezicht en handhaving in het buitengebied snel naar een hoger niveau te tillen’. Dit zei hij tijdens een bijeenkomst over toezicht en handhaving in het buitengebied in Goirle.

'Tekortschietend toezicht'
Slimmer samenwerken van alle betrokken partijen is hierbij volgens de commissaris van de Koning belangrijk. Ook ‘het publiek’ zou en belangrijkere rol moeten spelen in het ‘horen, zien en melden’ van verdachte situaties. Gedeputeerde Staten lieten eerder deze week in antwoord op vragen van de Statenfractie van de PVV ook weten dat ze het in hun ogen tekortschietend toezicht in het buitengebied gaan aankaarten bij de twee politieregio's in de provincie.

“Het buitengebied is van ons allemaal. We moeten hier veel slimmer en effectiever samenwerken om het criminelen moeilijk te maken”, aldus Van de Donk op de bijeenkomst waar ongeveer tweehonderd toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerorganisaties aanwezig waren.

Omroep Brabant bericht geregeld over drugsdumpingen. Dat levert een overzicht op van de dumpingen die in 2018 in onze berichtgeving voorkwamen. 

 

 

 

Stroperij, mestfraude en wildcrossen
De natuur krijgt behalve met het dumpen van drugsafval en andere rotzooi ook steeds vaker te maken met bijvoorbeeld stropen, mestfraude en wildcrossen. Ook neemt de agressie tegen toezichthouders toe. Van de Donk vroeg daarom ook aandacht voor de ‘veiligheidsuitrusting’ waarmee toezichthouders op pad worden gestuurd. Hij wil hierover in gesprek met de Brabantse burgemeesters, zodat iedereen hierin dezelfde lijn trekt.

Provinciale Staten stelden in april nog een bedrag van 2,7 miljoen beschikbaar om de komende twee jaar een extra impuls te geven aan toezicht en handhaving in het buitengebied.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.