Video

Motorclub Satudarah per direct verboden, ook alle Brabantse chapters

18 juni 2018 om 10:49
nl
De rechtbank Den Haag heeft Motorclub Satudarah verboden. Volgens de rechtbank is binnen de club 'een cultuur van geweld ontwikkeld.' De club handelt in strijd met de openbare orde op een manier die ontwrichtend is voor de maatschappij. Het verbod gaat direct in.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het OM had om een verbod en ontbinding van de club gevraagd. Inclusief alle chapters en de drie supportclubs. Dat was eerder ook gebeurd bij motorclub Bandidos. Supportclub 999 en Saudarah zijn maandag door de rechter verboden, maar Yellow Snakes niet, omdat die club onafhankelijk is.

Mensenrecht
De rechtbank noemde het verzoek van het OM 'ingrijpend', omdat een vereniging hebben een mensenrecht is en in de grondwet en Europese wetgeving verankerd is. Maar de rechtbankvoorzitter legde uit dat een club verbieden wel degelijk mogelijk is als die club een bedreiging vormt. Het OM stuurde als bewijs een berg informatie over strafprocessen aan de rechtbank. Satudarah is het oneens met alle beschuldigingen.

De rechtbank baseerde het oordeel onder meer op de documentaire 'One Blood' en de stapel informatie in het dossier over incidenten en strafzaken. In de uitspraak staan diverse belastende Brabantse zaken vermeld, waaronder de vondst van een raketwerper in Tilburg in 2011, een mishandeling bij camping Fort Oranje in 2012, een dodelijke schietpartij bij een winkelcentrum in Breda in 2015 en de veroordeling van vijf leden voor drugsproductie vorig jaar.

Hesje
Het OM is 'buitengewoon tevreden' met het verbod en benadrukt dat het nu aan de burgemeesters is om in te grijpen als dat nodig is. Rondrijden met een zwart hesje met logo van Satudarah is al strafbaar, meldt het OM. Ook minister Dekker is tevreden.

Saturadah MC heeft nog niet officieel gereageerd maar hun advocaat Erik Thomas wel zegt teleurgesteld te zijn en vindt een clubverbod ook bedenkelijk. De club kan nog in hoger beroep maar daarover volgt nog overleg tussen de advocaat en de club.  

De zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol werd bijgewoond door zo'n honderd leden, met hesjes en op de motor. Vanwege de drukte en de uitgebreide ingangscontrole liet de uitspraak even op zich wachten.

Wachten op privacy instellingen...De club is ook in Brabant vaak in het nieuws. Een paar dagen geleden nog ontplofte er een vuurwerkbom bij een prominent lid in Vught. Er loopt momenteel bij de rechtbank in Zwolle ook een strafproces tegen het bestuur van Satudarah, dat bestaat uit drie Tilburgers en een man uit Enschede.

Brabantse gemeenten blij en bekijken situatie nu
Er zijn vele honderden leden in binnen- en buitenland. In Brabant zijn er zeker zeven chapters actief, onder meer in Tilburg (met clubhuis) Breda, Eindhoven, Bergen op Zoom (met clubhuis) en Den Bosch.

Vanuit Tilburg, waar twee afdelingen en een clubhuis zitten, is blij gereageerd. Burgemeester Theo Weterings laat via een woordvoerder weten dat hij 'zich 'gesterkt voelt in de aanpak'. Hij kondigt een overleg aan over de vervolgstappen.

Vanuit de Brabantse gemeenten die samenwerken in de Taskforce Criminele Motorbendes kwam er later op maandag ook nog een reactie. Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal stuurde een persbericht met de volgende tekst:  

“Net als het Openbaar Ministerie zijn ook wij tevreden met de uitspraak van de civiele rechtbank. Vorig jaar december werd Bandidos al verboden. Nu geldt dit ook voor Satudarah MC en zal in de toekomst vast ook voor andere criminele motorbendes gaan gelden. Dit vonnis draagt zeker bij aan het afbreken van de wetteloosheid, de onaantastbaarheid en ondermijnende activiteiten die deze criminele motorclubs zich aanmeten. De gezamenlijke inspanningen van de georganiseerde overheid tegen criminele motorbendes wordt hiermee door de rechtbank bevestigd.”


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.