Staking in streekvervoer gaat tweede dag in, Arriva vraagt begrip voor werkwilligen

28 juni 2018 om 13:33
nl
Buschauffeurs in het streekvervoer en werknemers op enkele regionale treinverbindingen leggen donderdag voor de tweede opeenvolgende dag hun werk neer. De vakbonden eisen meer loon en pauzes dan de werkgevers willen bieden. Arriva, een van de werkgevers, laat weten dat tientallen vrijwilligers niet achter het stuur zijn gaan zitten om de confrontatie met stakers niet aan te hoeven gaan.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het busbedrijf betreurt dit. "Ook vrijwilligers moeten zich vrij voelen om te kunnen werken", zo laat Arriva weten. Afgelopen dinsdag is er vanuit de bedrijfsleiding al een memo gestuurd naar het personeel waarin ze benadrukt 'dat we elkaar rollen keuzes hebben te respecteren.' Arriva stelt dat ongeveer tien procent werkwillig is en dat dit aantal hoger ligt dan bij voorgaande acties. Vele ritten, onder meer naar de Efteling, worden mondjesmaat  uitgevoerd.

'Ongelukken voorkomen'
Het gaat de stakende buschauffeurs vooral om de werkdruk. "Wij willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren", vertelde Peter van den Biggelaar woensdag tijdens de eerste stakingsdag in Eindhoven. "Wij staan voor de veiligheid van de reiziger. Als wij minder roosterdruk hebben, komt dat iedereen ten goede." 

Als voorbeeld van de werkdruk noemde Van den Biggelaar een situatie waarin een chauffeur een reiziger met een rolstoel helpt met instappen. "Dat kost die chauffeur zes of zeven minuten, dat zorgt voor een achterstand in de rittijd en daar zit zo weinig speling in dat die chauffeur dat in zijn dienst nooit meer inhaalt."  

'Roosters verre van sociaal'
Een ander punt zijn de slechte roosterindelingen. "Die zijn verre van sociaal. Chauffeurs worden geconfronteerd met gebroken diensten, er wordt geen rekening mee gehouden dat ze hun jonge kinderen ook nog willen zien. Er zit geen overlapping meer in rusttijden, het is allemaal veel krapper geworden."  

Volgens CNV-bestuurder Jeroen Warnaar en FNV-onderhandelaar Paula Verhoef is de stakingsbereidheid donderdag vergelijkbaar met die van woensdag. Volgens Verhoef rijdt 85 procent van de bussen niet, maar een woordvoerster van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer 'verschilt het heel erg per bedrijf en regio'.

Werkgevers verontwaardigd
De werkgevers zijn verontwaardigd over de staking, omdat die werd afgekondigd terwijl bemiddelaars nog in gesprek waren over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Vakbond CNV heeft aangekondigd dat de staking sowieso drie dagen duurt, tot en met vrijdag. FNV heeft het over een staking voor onbepaalde tijd.

Door de staking kun je zomaar ineens voor verrassingen komen te staan. Maar, een Brabander is nooit alleen. Wat is er nou mooier dan elkaar helpen in tijden van nood? Meld je aan in een van onze WhatsAppgroepen en vind een lift. Heb je een auto? Doe iets goeds voor je medemens en ga carpoolen!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.