Video

Hitte in de dierentuin dus waterpret met olifanten en ijsjes voor de chimpansees

29 juni 2018 om 16:04
nl
"Onze dames lusten wel een paar ijsjes", zegt dierenverzorger Egbert-Jan Plas. En dan heeft hij het over de chimpansees. Dieren hebben, net als mensen, verkoeling nodig vinden ze bij Dierenrijk in Mierlo. Voor de olifanten werd daar een waar spetterparadijs gecreëerd en de apen kregen fruit-ijsjes. "Krijgen die apen echte ijsjes?!", roept een peuter verbaasd uit.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Egbert-Jan legt uit de chimpansees ijsjes krijgen die gemaakt zijn van bevroren water met stukjes fruit. De dierenverzorger gooit de ijsjes stuk voor stuk naar de overkant van het water, waar de chimpansees al zitten te wachten. 

 

Voor de drie maanden oude Jing is de watersproeier één groot feest. Het baby-olifantje geniet samen met haar moeder van het gespetter. Maar toch was de eerste keer onder de sproeier wel even spannend. "Het is net als bij kinderen. Die eerste keer is het: heel even erin en dan hup er weer uit."

Zand als zonnebrand
Zodra de oudere olifanten het water uit zijn, gooien ze bergen zand over hun dikke huid. "Dat is hun zonnebrand", vertelt Egbert. "Dat beschermt ze tegen de zon en het zorgt voor verkoeling." 

 

Voor een grote groep ouderen en wat schoolkinderen is het gespetter van de olifanten puur genieten. "Ik ga zelf altijd zwemmen als het zo warm is", vertelt de 9-jarige Dakota uit Veghel. "Ik denk dat dieren dat ook graag doen. En als dat niet kan, gaan ze hier onder de sproeier."

IJsberen
Naast leeuwen, apen en olifanten leven er ook ijsberen in het dierenpark. Maar die blijken beter tegen de hitte te kunnen dan gedacht. "Alle dieren in het park worden goed in de gaten gehouden tijdens deze warme dagen", vertelt Egbert-Jan. "De dieren zoeken zelf de schaduw op en liggen vooral erg veel. Dat geldt ook voor de ijsberen, die slenteren ook af en toe een beetje rond."

Eén ding is wel duidelijk: als het om hitte gaat, zijn dieren nét mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.