Video

OM verminkt onnodig lichaam overleden Ximena (19) na gebruik zelfmoordpoeder, familie woedend

3 juli 2018 om 17:11
nl
Het lichaam van de overleden Ximena Knol (19) uit Uden is door een onnodig vergaand onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) volledig verminkt. Zo erg zelfs, dat haar ouders haar na de sectie niet meer herkenden. Het OM geeft in een reactie aan Omroep Brabant toe dat dit niet had moeten gebeuren en dat er fouten zijn gemaakt. Vader Randy is woedend: “Hier is geen enkel excuus voor.”
Geschreven door

Ximena pleegde in februari van dit jaar zelfmoord met het omstreden zelfmoordpoeder. Ze kampte al langer met psychische problemen door seksueel misbruik in haar jeugd. Het poeder werd, samen met verschillende afscheidsbrieven, gevonden naast haar lichaam. Normaal gesproken wordt bij een duidelijke zelfdoding een lichaam niet uitvoerig onderzocht. Justitie deed in het geval van Ximena toch een zeer uitgebreid onderzoek op het lichaam om juridisch voldoende zekerheid te hebben dat het omstreden poeder haar daadwerkelijk het leven kostte. 

'Ze is postuum misbruikt'

Het was echter een veel te verregaande sectie, zo blijkt nu. Met enkel een bloedonderzoek had ook vastgesteld kunnen worden dat Ximena door het zelfmoordpoeder was overleden. “Onze dochter is door het OM fysiek van ons afgenomen. Als een stuk vlees in een plastic zak afgevoerd. Ze is postuum misbruikt, gemolesteerd en verminkt.”

De tekst gaat verder na de video.

Het OM geeft toe dat er ten onrechte door een misverstand bij het OM opdracht gegeven is tot een gerechtelijke sectie. ‘Een combinatie van uitwendig onderzoek door de gemeentelijk lijkschouwer en nader forensisch toxicologisch onderzoek zou voldoende zijn geweest’. Het OM betreurt het dat het onderzoek veel verder is gegaan dan nodig was en dat het hiermee extra leed heeft veroorzaakt.

Complete lichaam opengesneden
Let op: onderstaande tekst kan als schokkend worden ervaren
In het sectierapport van Ximena is te lezen hoe ver het onderzoek ging. Zo is onder meer de rug en de tong van de tiener opengesneden, het strottenhoofd en de stembanden verwijderd en de schedel open gezaagd. 

De tekst gaat verder na de video, waarin Randy vertelt dat hij zijn dochter niet meer herkende.

Het lichaam kwam drie dagen na de zelfdoding pas terug bij de familie. Ze zagen haar terug in het mortuarium.  "Ze was vies en zwaar verminkt. Mijn eerste reactie was: dit is de verkeerde ruimte, dat is mijn dochter niet. Volledig onherkenbaar lag ze daar. Haar mooie lange haren vies en vuil onder haar hoofd gevouwen, een blauwzwart verkleurd gezicht en losse dikke paarse lippen."

Ximena in verregaande staat van ontbinding

Ximena was in een verregaande staat van ontbinding. Thuis opbaren was niet mogelijk, een open kist tijdens de uitvaart evenmin. "Het waardige en liefdevolle opbaren van Ximena in haar eigen omgeving, omringd door de mensen waar zij van hield, was daardoor onmogelijk."

Het OM geeft geen toelichting op de vraag waarom ze zo ver zijn gegaan. Vader Randy heeft een sterk vermoeden. "Ze wilden het onderzoek gebruiken tegen een mogelijke vervolging van de Coöperatie Laatste Wil die het omstreden zelfmoordpoeder propageerde en wilde gaan verspreiden." 

Binnenkort worden de laatste lichaamsdelen van Ximena overgedragen aan de familie. Voor hen zal dit voelen als 'een tweede uitvaart'. Het OM betaalt de kosten voor de bijzetting van de achtergebleven organen in het graf van Ximena. 

'Handelen van OM maakt verlies Ximena veel zwaarder'
Maar dat maakt voor Randy niets goed. "Het onnodige handelen van het OM heeft er toe geleid dat het verlies van onze dochter vele malen zwaarder is gemaakt." Randy zal dan ook een schadevergoeding van het OM eisen en dit geld gebruiken voor een nog op te richten stichting genaamd Ximena's vlinder, een stichting die zelfdoding onder jongeren wil voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.