Grondeigenaren moeten weer helemaal zelf opdraaien voor opruimkosten van drugsdumpingen

6 juli 2018 om 15:14
nl
Drugsdumpingen zijn nog altijd schering en inslag in Brabant. Voor grondeigenaren kunnen de opruimkosten in de tienduizenden euro’s lopen. Een compensatieregeling vanuit het Rijk om de kosten deels te vergoeden, is deze week definitief afgelopen. Een alternatief is er nog niet.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Tot deze week was het voor grondeigenaren die in 2017 drugsafval op hun land vonden mogelijk om subsidie te krijgen. Ze konden dan maximaal de helft van de opruimkosten vergoed krijgen. Donderdag liep die regeling af. Gedupeerden die in 2018 drugs moesten opruimen, hebben pech. Vorig jaar werd er bijna vier ton aangevraagd via de regeling door Brabantse grondeigenaren.

LEES OOK: '

Zelf opruimen

Grondeigenaren zijn bij wet verplicht om chemisch afval zelf op te ruimen, ook als ze er verder niks mee te maken hebben. Aanvankelijk leverde dat schrijnende gevallen op zoals in Nuenen, waar twee grondeigenaren een rechtszaak aanspanden toen de gemeente 26.000 euro schoonmaakkosten op hen wilde verhalen. De grondeigenaren wonnen die rechtszaak, waardoor in de praktijk nu meestal de gemeente opdraait voor de kosten. 

De provincie lobbyt al lang voor een vervolg op de compensatieregeling. Tot nu toe zonder succes. Jean-Marie Kop, woordvoerder van de provincie, laat weten dat er een werkgroep wordt opgericht die kijkt hoe het verder moet met de regeling. 

Geld terughalen

Kop: “Een van de dingen die besproken zal worden, is dat er geld komt uit de pot van ‘Plukze Gelden’. Geld dat van veroordeelde criminelen is teruggehaald.” Maar deze werkgroep komt naar verwachting pas over een paar maanden met een voorstel. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.